Fantomas (kuvitteellinen henkilö)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fantomas (ransk. Fantômas) on ranskalaisten Marcel Allainin ja Pierre Souvestren luoma kuvitteellinen mestaririkollinen, joka teki ensiesiintymisensä samannimisessä vuonna 1911 julkaistussa rikoskirjassa ja esiintyi kaikkiaan 32:ssa kaksikon nopeaan tahtiin tuottamassa kirjassa ennen Souvestren kuolemaa 1914. Sen jälkeen Allain kirjoitti vielä 11 Fantomas-kirjaa, jotka julkaistiin vuosina 1925–1963.

Valkokankaalla Fantomas esiintyi ensimmäisen kerran jo vuosina 1913–1914 Louis Feuilladen ohjaamassa viisiosaisessa elokuvasarjassa. Tunnettu on myös André Hunebellen 1960-luvulla ohjaama kolmen elokuvan sarja: Fantomas – sadan naamion mies (Fantômas, 1964), Fantomas nauraa kuolemalle (Fantômas se déchaîne, 1965) ja Fantomas uhkaa maailmaa (Fantômas contre Scotland Yard, 1967).

Fantomas ei ole herrasmiesvaras vaan häikäilemätön rikollinen, joka toteuttaa muun muassa valeasujen ja -henkilöllisyyksien turvin mielikuvituksellisia murhia jäämättä koskaan kiinni. Fantomasin arkkivihollinen on komisario Juve, joka on alati hänen jäljillään.

Karisto julkaisi vuonna 1925 kolme Werner Anttilan suomentamaa Fantomas-kirjaa nimellä Fantomas osat 1–3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fantomas (kuvitteellinen henkilö).
  • Fantômas Lives – Robin Walzin ja Elliott Smithin Fantômas-aiheinen verkkosivusto. (englanniksi)