Falsterbon kanava

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Falsterbonäset. Lännessä oleva taajama on Skanör med Falsterbo, kanavan molemmin puolin Ljunghusen ja Höllviken.

Falsterbon kanava (ruots. Falsterbokanalen) on lyhyt kanava Skånessa Ruotsin lounaiskolkassa. Kanava kulkee Falsterbonäsetin niemimaan poikki ja muodostaa näin rannikkoliikenteelle oikotien Itämeren ja Juutinrauman välille. Se sijaitsee Vellingen kunnassa Ljunghusenin ja Höllvikenin taajamien välissä.

Kanavan ylittävä silta

Kanava rakennettiin toisen maailmansodan aikana, kun vuonna 1939 saksalaisten miinoitettua niemen lähistöllä sijaitsevan Falsterborevin riutan Ruotsissa ajateltiin, että tarvitaan kanava turvaamaan rannikon vesiliikennettä. Kanava avattiin liikenteelle 1. elokuuta 1941.

Kanavassa on sulku, jolla voidaan estää ajoittaisia voimakkaita virtauksia. Kanavan yli rakennettiin uusi silta vuonna 1991. Kanavan syvyys on pienentynyt 6,7 metristä 5 metriin eikä se sovellu yli 5 000 tonnin aluksille. Käytännössä kanava toimiikin nykyisin vain pienalusten kulkuväylänä ja pienvenesatamana.

Lokakuussa 2006 Ruotsin rannikkovartiostolle kuuluva valvontalentokone syöksyi kanavaan ollessaan normaalilla valvontalennolla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Veikko Valtonen: Valvontalentokone kävi Turusta kuvausmatkalla: Finnbirchin uppoamispaikalla kilometrien pituinen öljyvana. Turun Sanomat, 5.11.2006. Artikkelin verkkoversio Viitattu 12.4.2008.

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.