Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game
Fallout kansi.jpg
Kehittäjä Black Isle Studios[1]
Julkaisija Interplay
Suunnittelija(t) Tim Cain
Leonard Boyarsky
Christopher Taylor
Pelimoottori Fallout engine
Julkaisuaika
  • 30. syyskuuta 1997
Lajityyppi tietokoneroolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: M (sensuroimaton)
USK: 16+ (sensoroitu)
ELSPA: 15+ (sensuroitu)
OFLC: M15+(sensoroitu)
PEGI: 16 (sensuroimaton)
Alusta MS-DOS, Microsoft Windows, Macintosh
Tallennusväline 1 CD-ROM
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game (lyhyesti Fallout) on Black Isle Studiosin kehittämä ja Interplayn alun perin 1997 julkaisema Fallout-tietokoneroolipelisarjan videopeli.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on isometrisestä 3/4-perspektiivistä kuvattu roolipeli, jossa pelaajahahmosta voi kehittää mieleisensä. Hahmosta voi kehittää karismaattisen intellektuellin, joka ratkaisee ongelmat keskustelemalla, voimakkaan taistelijan, joka antaa nyrkkien puhua puolestaan tai vaikkapa tarkka-ampujan, joka hoitaa konfliktit turvallisen välimatkan päästä. Hahmo voi saada myös muita kykyjä, kuten varastaminen tai kaupankäynti. Pelissä käytettävä hahmonluontijärjestelmä on SPECIAL-järjestelmä, jota käytetään myös muissa Fallout-peleissä.

Taistelu pelissä tapahtuu vuoropohjaisesti, jossa pelaajalla ja muilla hahmoilla on toimintapisteet minkä varassa voi toimia vuoroa kohti. Toimintapisteet voi kuluttaa kohteen luokse liikkuakseen, taistelutoiminnon, kuten aseella ampumisen tai potkaisun tekemiseen. Kaikki hyökkäykset on mahdollista tähdätä tiettyyn kehon kohtaan, joka vaikuttaa taisteluun tähtäyksen onnistuessa. Esimerkiksi ammuttaessa vihollista silmiin, vihollinen saattaa sokaistua, jonka seurauksena vihollinen ei välttämättä osu yhtä hyvin. Tähdätyt hyökkäykset antavat oikeisiin kohtiin tähdättynä myös mahdollisuuden tuottaa enemmän vahinkoa vastustajalle.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Fallout alkaa, kun Vault 13:n työnjohtaja (eng. Overseer) pyytää päähenkilön, Vault Dwellerin, puheilleen. Overseer ilmoittaa juomaveden puhdistamiseen tarvittavan vesisirun olevan rikki. Aikaa uuden vesisirun löytämiseen päähenkilöllä on 150 päivää, jonka jälkeen juomavesi loppuu. Vault Dweller astuu ulos Vaultin teräsovesta ja lähtee kohti joutomaata.

Matkalla Vault Dweller löytää selviytyneiden muodostamia yhdyskuntia ja vähän isompia kaupunkeja, joilla on omat ongelmansa, kuten rikollisuus ja erilaiset sisäiset ja ulkoiset uhat.

Jahka vesisiru on löytynyt ja palautettu Vault 13:a, Overseer käskee Vault Dwellerin palaamaan autiomaahan ja hoitamaan edellisellä matkalla paljastuneet ulkomaailman uhat pois päiväjärjestyksestä. Suurimpana uhkana ovat supermutantit ja heidän johtajansa "The Master", jotka valmistelevat maailmanvalloitusta. Vault Dwellerin tehtäväksi tulee tukikohdan tuhoaminen, jossa supermutanttien armeijaa kasvatetaan, ja mutanttien johtajan eliminoiminen. (Päivittämättömässä versiossa kaikki nämä tehtävät piti suorittaa 400–500 pelipäivässä, mutta aikaraja poistettiin päivityksessä.)

Vault Dwellerin suoritettua tehtävänsä, hän palaa Vault 13:a. Kaikesta huolimatta Overseer pitää häntä vaarana muille Vaultin asukkaille, ja karkottaa Vault Dwellerin. Halutessaan pelaaja voi tästä kimmastuneena kostaa Overseerille tappamalla tämän ennen lähtöään.

Lopuksi Vault Dweller katoaa erämaahan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Richard Dean Anderson  … Killian Darkwater  
 Jim Cummings  … Gizmo  
 Tony Shalhoub  … Aradesh  
 Jeff Bennett  … Loxley  
 Tony Jay  … Luutnantti (The Lieutenant)  
 Clancy Brown  … Rhombus  
 Ron Perlman  … kertojaääni  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]