Fairey Firefly

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fairey Firefly
Laivaston ilmavoimien Fairey Firefly FR.1 toisen maailmansodan lopun väreissä
Laivaston ilmavoimien Fairey Firefly FR.1 toisen maailmansodan lopun väreissä
Tyyppi hävittäjä
Alkuperämaa  Yhdistynyt kuningaskunta
Valmistaja Fairey Aviation Company
Ensilento 22. joulukuuta 1941
Esitelty 1943
Poistettu käytöstä 1956
Tila Ei käytössä
Pääkäyttäjät Fleet Air Arm
Valmistusmäärä 1702
Valmistusvuodet 1941–1955

Fairey Firefly oli Britannian Kuninkaallisen laivaston tukialushävittäjä, jonka käyttäjän oli Fleet Air Arm toisessa maailmansodassa. Konetta valmistettiin Fairey Aviation Companyn Stockportin tehtaalla 1941–1955.

Kone oli edeltäjäänsä Fairey Fulmaria suoritukykyisempi, ja sen tulivoima oli suurempi, mutta se saatiin palveluskäyttöön vasta sodan loppupuolella. Kone oli suunniteltu laivaston vaatimusten mukaisesti kaksipaikkaiseksi ja siten tiedustelukäyttöön soveltuvaksi. Sen rakenne oli kestävä, toimintasäde pitkä ja muutenkin soveltuva tukialuskoneeksi, mutta rajoittavana tekijänä oli heikohko voimanlähde raskaalle rungolle.

Se palveli sodan päätyttyä rynnäkkökoneena sekä sukellusveneentorjuntatehtävissä, joissa kone palveli aina 1950-luvun puoleenväliin saakka. Sekä Kuninkaallisen laivaston että Australian laivaston Fireflyt palvelivat Korean sodassa tukialuksilta. Muualla kone palveli Kanadassa, Intiassa ja Alankomaissa, jonka koneet osallistuivat Hollannin Uuden-Guinean taisteluihin 1962.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Taylor H A: Fairey Aircraft since 1915. Lontoo, Englanti: Naval Institute Press, 1974. ISBN 0-87021-208-7. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]