Fadwa Tuqan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fadwa Tuqan
فدوى طوقان
Henkilötiedot
Syntynyt1917
Nablus
Kuollut12. joulukuuta 2003
Nablus
Kansalaisuus Palestiina
Ammatti runoilija
Kirjailija
Äidinkieliarabia
Tyylilajit runous, proosa
Aiheet vastarinta, elämä, kuolema, rakkaus, luonto, perhe
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Fadwa Tuqan (arab. فدوى طوقان) (1917 Nablus12. joulukuuta 2003 Nabluslähde?) oli palestiinalainen runoilija ja kirjailija. Hänen teoksiaan on käännetty englanniksi, ranskaksi, saksaksi, italiaksi, persiaksi ja hepreaksi.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fadwa Tuqan syntyi Palestiinan Nablusissa vuonna 1917. Perheeseen kuuluivat vanhempien lisäksi Tuqanin viisi veljeä ja kaksi siskoa. Tuqan muutti veljensä Ibrahimin luokse Jerusalemiin, jossa veli rohkaisi tätä kirjoittamaan runoutta. Tuqan lähetti runojaan Kairon ja Beirutin kirjallisuuslehtiin pseudonyymiä käyttäen.

Vuoden 1948 tapahtumien myötä Tuqan aktivoitui sekä kulttuurin, että politiikan alalla. Vuonna 1956 hän matkusti jordanialaisen delegaation mukana rauhankonferenssiin Tukholmaan, sekä liittyi Nablusin kulttuuriklubiin.

1960-luvulla Tuqan muutti Oxfordiin, Englantiin, jossa hän opiskeli kaksi vuotta englannin kieltä ja kirjallisuutta. Hän palasi Nablusiin ja rakennutti itselleen talon. Israelin miehitettyä kaupungin vuonna 1967 Tuqan järjesti miehitystä käsitteleviä väittelytilaisuuksia.

Tuqan toimi Nablusissa vuonna 1977 perustetun al-Najah yliopiston johtokunnassa. 1980-1990-luvuilla hän voitti useita kirjallisuuspalkintoja sekä Palestiinassa, että ulkomailla.

Fadwa Tuqan menehtyi 12. joulukuuta 2003. Hänen hautapaikkansa on Nablusissa.[1]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosien 1952 ja 2000 välillä Tuqan julkaisi kahdeksan runokokoelmaa. Hän kirjoitti myös kaksi omaelämäkerrallista teosta. Tuqanin runoutta on käännetty englannin, ranskan, saksan, italian, persian ja heprean kielille.

Kirjailijan alkutuotannossa hallitsevat henkilökohtaiset ja sosiaaliset aiheet. Vuoden 1967 jälkeen runoissa korostui vastarinnan tematiikka. Myöhäisemmän tuotannon teemat olivat koko ihmiskuntaa koskevia aiheita: elämä, kuolema, luonto, rakkaus, perhe ja yhteiskunnan paineet.[1]

Käännetyt teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • A Mountain's Journey: An Autobiography. Lontoo: Women's Press, 1990
  • Le Rocher et la peine: Mémoires 1. Pariisi: l'Asiathèque Langues du monde, 1997
  • Le Cri de la pierre: Mémoires 2. Pariisi: l'Asiathèque Langues du monde, 1998

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fadwa Tuqan Interactive encyclopedia of the Palestine question. Viitattu 11.5.2023.