Fabian Gottlieb von Bellingshausen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fabian Gottlieb von Bellingshausen

Fabian Gottlieb von Bellingshausen (myös ven. Фаддей Фаддеевич Беллинсгаузен, Faddei Faddejevitš Bellingsgauzen; 20. syyskuuta (J: 9.9.) 1778 Saarenmaa25. tammikuuta (J: 13.1.) 1852 Kronstadt) oli venäläinen tutkimusmatkailija. Hän syntyi Saarenmaalla baltiansaksalaiseen perheeseen.

Bellingshausen muistetaan tutkimuksestaan, jonka hän teki antarktisella alueella vuosina 1819–1821. Hänellä oli käytössään kaksi alusta: nopea korvetti Vostok ja huoltoaluksena toiminut kauppalaiva Mirni. Bellingshausen löysi muun muassa Pietari I:n saaren, ja hänen mukaansa on nimetty Bellingshausenin saari Etelä-Georgiassa ja Eteläisillä Sandwichsaarilla. Antarktiksella sijaitsee myös Bellingshauseninmeri.

Bellingshausen jatkoi tsaarin palveluksessa. Hän taisteli Venäjän–Turkin sodassa vuosina 1828–1829 Venäjän keisarikunnan laivaston palveluksessa ja saavutti amiraalin arvon. Hänestä tuli vuonna 1839 Kronstadtin sotilaskuvernööri.

Vuonna 1968 Saarenmaalle Salmen kunnan Lahetagusen kylään pystytettiin von Bellingshausenin muistokivi paikalle, jossa sijaitsi hänen syntymäkartanonsa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virtanen, Salme Jorma: Etelämantereen löytäjä syntyi Saarenmaalla Jorman maailma -sivusto. 14.4.2004. Viitattu 13.10.2017.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.