FREMM-luokan fregatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FREMM
Piirros suunnitellusta aluksesta
Piirros suunnitellusta aluksesta
Tekniset tiedot
Uppouma 6 000 t
Pituus 142 m
Leveys 20 m
Syväys 5 m
Koneteho GE/Avio LM 2500 G4 -kaasuturbiinit (yht. 34 MW)
Nopeus +27 solmua
Aseistus
Meritorjunta MU90-torpedot
Exocet-meritorjuntaohjukset (Ranska)
Otomat/Teseo-meritorjuntaohjukset (Italia)
Muu aseistus riippuu versiosta
Ilmatorjunta MBDA Aster -ilmatorjuntaohjukset
Otobreda 76 mm konetykki

FREMM-luokan monitoimifregatit (ransk. FRÉgate Multi-Mission tai ital. FRegata Europea Multi-Missione) on ranskalaisen DCNS/Armariksen ja italialaisen Fincantierin Ranskan ja Italian laivastoille kehittämä fregattiluokka. Luokan ensimmäinen valmistunut alus Aguitaine otettiin palvelukseen Ranskan laivastossa marraskuussa 2012 ja sen mukaan Ranskan laivaston alukset tunnetaan Aquitaine-luokkana. Italiassa alukset on nimetty Bergamini-luokaksi.

Italia ostaa kymmenen alusta kahtena versiona, yleis- ja sukellusveneentorjuntafregattina. Italian tilaamista aluksista kaksi viimeistä varustetaan maajoukkojen tukemiseen soveltuvin risteilyohjuksin. Ranska on tilannut yhdeksän sukellusveneentorjuntaan soveltuvan aluksen lisäksi kaksi ilmatorjuntafregattia (FREDA). Lisäksi Marokko on tilannut yhden sukellusveneentorjuntafregatin.

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin oli tarkoitus valmistaa kolmea eri versiota: sukellusveneentorjunta-, yleis- ja maajoukkojen tukemiseen soveltuva fregatti, joiden piti korvata Ranskan ja Italian laivastoissa palveluksessa olevat fregatit. Suunnitelmissa oli 27 aluksen valmistus, joista 17 Ranskalle ja loput kymmenen Italialle. Suunniteltujen lisäksi oli tarkoitus myydä alusta halukkaille ulkopuolisille tilaajille. Puolustusbudjettien leikkakset aiheuttivat kuitenkin tilausten lukumäärän laskun ja maajoukkojen tukemiseen soveltuva versio jätettiin kokonaan pois suunnitelmasta.

Kaikkien alusten runko ja perusaseistus on sama. Yhteisenä aseistuksena on:

 • MU90 torpedot
 • Exocet block 3 -meritorjuntaohjukset (Ranska)
 • Teseo/Otomat Mk-2/A block 4 meritorjuntaohjukset (Italia)
 • MBDA Aster -ilmatorjuntaohjukset SYLVER laukaisualustalla
 • Otobreda 76 mm -konetykki Davide ammuksilla
 • kaksi kevyttä tykkiä (Ranska 20 mm ja Italia 25 mm)
 • NH90 -helikopteri ja mahdollisuus käyttää italialaisten käyttämää EH-101 versiota.

Sukellusveneentorjuntaversiossa on lisäksi vedettävä kaikuluotain Captas UMS 4249, muita torpedoita, MILAS sukellusveneentorjuntaohjukset ja monikeilakaikuluotain. Näistä kaksi viimeistä ainoastaan Italian laivaston aluksilla.

Yleiskäyttöfregatin varusteina ovat yhteisen aseistuksen lisäksi:

 • Otobreda 127/64 LW -järjestelmä ohjautuvilla ammuksilla, joiden kantama on aina 120 kilometriin asti (Italia)
 • SCALP Naval -risteilyohjukset, joiden kantama on 1 500 km:iin asti (Ranska)

FREDA[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DCNS esitteli uuden version aluksesta vastaamaan Ranskan merivoimien esittämää tarvetta uudesta ilmatorjuntafregatista (ransk. Frégates de Défense Aériennes), koska Horizon-luokan tilausta supistettiin peruuttamalla luokan kolmannen ja neljännen aluksen tilaukset. FREDA-fregattien tehtävänä on korvata palveluksessa olevat Cassard-luokan alukset.

Alusten aseistuksena olisi joko 24 MICA VL sekä 32 Aster 30 ohjusta tai 16 Aster 30 ja 16 SCALP Naval -ohjusta. Ilmatorjuntaohjusten lisäksi alusten varustuksena olisi yhteiset asejärjestelmät 76 millimetrin tykkeineen ja merimaaliohjuksineen.

Vuonna 2009 FREDAan päätettiin asentaa passiivinen Thales Héraklès-tutka ja ohjusjärjestelmäksi 32-siilon SYLVER A50 korvaamaan 16-siilon SYLVER A43 ja 16-siilon SYLVER A70. Uusi järjestelmä mahdollisti 120 kilometrin kantaman mahdollistavan Aster 30 -ohjuksen laukaisun. Samalla tehtiin päätös vedettävän kaikuluotaimen pois jättämisestä.

Euronaval 2012 -näyttelyssä DCNS esitteli uuden FREMM-ER konseptin, joka mahdollistaisi ilmatorjunnan lisäksi ballististen ohjusten torjunnan. Aluksella korvattaisiin Héraklès uudella Thales SeaFire 500 -tutkalla, jonka neljä kiinteää antennielementtiä muistuttavat Yhdysvaltain laivaston käytössä olevaa AN/SPY-1 -tutkaa. Tutka on kuitenkin aktiiviskannaava.

Alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranska[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Aquitaine-luokka

Ranska on tilannut yhdeksän alusta korvaamaan Tourville- ja Georges Leygues -luokkien sukellusveneentorjuntafregatit ja lisäksi kaksi FREDA-fregattia korvaamaan Cassard-luokan ilmatorjuntafregatit.[1]

Italia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italia on suunnitellut neljän sukellusveneentorjunta- ja kuuden yleisfregatin hankintaa, millä on tarkoitus korvata kahdeksan Maestrale- ja neljä Lupo-luokan fregattia.[2]

Muut maat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

24. lokakuuta 2007 ilmoitettiin Marokon tilaavan yhden aluksen laivastolleen korvaamaan palveluksessa oleva Descubierta-luokan korvetti. Sopimus allekirjoitettiin 18. huhtikuuta 2008 ja tilatun aluksen valmistus on aloitettu kesällä 2008 Lorientissa DNCS telakalla Ranskassa ja sen nimi on oletettavasti Mohammed VI nykyisen hallitsijan mukaan. Alus otettiin palvelukseen 30. tammikuuta 2014.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta FREMM-luokan fregatti.
 • Waters, Conrad: France's Aquitane: First French FREMM heralds a Renaissance for its Surface Fleet. World Naval Review 2013, 2012, IV. vsk, s. 97-107. Yorkshire, UK: Seaforth Publishing. ISBN 978-1-84832-156-4. (englanniksi)
 • Waters, Conrad: Italian FREMMs Carlo Bergmaini (General Purpose) and Virginio Fasan (Anti-Submarine) Frigates. World Naval Review 2015, 2014, VII. vsk, s. 89-107. Yorkshire, UK: Seaforth Publishing. ISBN 978-1-84832-220-2. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]