FRAM

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Muistityypit
Haihtuvat muistityypit
Haihtumattomat muistityypit

FRAM on tietokoneen muistityyppi, joka on samankaltainen kuin vanhemmat EEPROM- ja flash-muistit. FRAM saa nimensä ferrosähköisestä kiteestä, joka toimii muistin sydämenä. Tallennukset kuluttavat kuitenkin kidettä, joten tarpeeksi monesti sinne kirjoitettaessa se ei enää pidä tilaansa. Muistiin voidaan kuitenkin kirjoittaa noin 10 miljardia kertaa ja vaikka kide menettää haihtumattomuutensa, sitä voidaan käyttää sen jälkeen vielä RAM-muistina.[1]

FRAM-muistitekniikan alku pohjautuu vuoteen 1921,[2] mutta vasta vuonna 1984 kehitettiin ja lisensoitiin ensimmäinen FRAM.lähde? FRAM tarjoaa parhaat puolet molemmista RAM- ja ROM-muisteista. Muistia voi käyttää datan tallentamiseen ilman sähköä, sillä se säilyttää tiedon ilman käyttöjännitettä.

Ferrosähköisen kiteen varastointitila perustuu vapaiden atomien tiloihin kiteellä. Vapailla atomeilla kiteessä on vain kaksi stabiilia tilaa, 1 ja 0.[3] Kun tila muuttuu esimerkiksi 1:stä 0:ksi, sen pitämiseen ei tarvita sähköä. Jos siitä katkaistaan virta, niin data on tallessa vielä kymmenenkin vuoden päästä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]