Fundamentalistinen myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta FMAP-kirkko)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fundamentalistinen myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko
Suuntautuminen uususkonnollinen liike
Teologia antitrinitianismi, restorationismi
Hallinto hierarkkinen
Toiminta-alue pääasiassa Yhdysvallat
Perustaja Lorin C. Woolley
Perustettu 1930
Yhdysvalloissa
Irtautunut Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkosta
Jäseniä 6-10 tuhatta
Kotisivu Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (englanniksi)

Fundamentalistinen myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko (engl. Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints) eli FMAP-kirkko on suurin myöhempien aikojen pyhien liikkeeseen kuuluvista moniavioisuutta harjoittavista yhteisöistä.lähde?

FMAP-kirkon keskuspaikka on vanhastaan ollut Utahissa Hilldalessa, joka muodostaa kaksoiskaupungin yhdessä Arizonassa sijaitsevan Colorado Cityn kanssa. Myös Bountifulissa Brittiläisessä Kolumbiassa on paljon liikkeeseen kuuluvia. Vuoden 2004 alusta liikkeen keskuspaikka näyttää kuitenkin siirtyneen Texasiin Eldoradoon. Liikkeen uskollisin ydin on muuttanut sinne muodostettuun kommuuniin nimeltä Yearning for Zion Farms (Siionin kaipuun farmit). Kommuunin alueelle on rakennettu temppeli. Siellä suoritetaan pyhiä toimituksia, jotka kirkon mukaan ovat välttämättömiä pelastuksen korkeimman asteen eli "korotuksen" saavuttamiseksi. Näitä ovat endaumenttiseremonia eli temppelivihkimys ja sinetöinti eli vihkiminen avioliittoon täksi ajaksi ja iankaikkisuudeksi. Toimitukset voidaan toimittaa myös sijaistoimituksina kuolleiden puolesta.lähde?

Mormonifundamentalismin (FMAP) harjoittajia on eri ryhmissä 30 000–40 000, lähinnä Yhdysvalloissa. Fundamentalisteja yhdistäviä tekijöitä ovat tutkija Kim Östmanin mukaan usko valtavirran luopumukseen, varhaiseen uskonperintöön ja moniavioisuuden jumalalliseen luonteeseen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Olli Seppälä: Artikkeli: Mormoniyhteisö on paljon suurempi kuin MAP-kirkko 29.12.2017. Kotimaa.fi. Viitattu 18.1.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.