FIFAn Reilun pelin palkinto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Reilun pelin palkinto (engl. FIFA Fair Play Award) on Fifan vuosittain myöntämä palkinto esimerkillisestä käyttäytymisestä, reilusta pelistä, urheilullisuudesta ja myötätunnosta jalkapallossa. Palkinnon voi saada pelaaja, valmentaja, joukkue, jalkapalloliitto, fanit tai jopa jalkapalloyhteisö.


Reilun pelin palkinto Fifan museossa Zürichissä

Palkinnon saajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet: [1], Viittausvirhe: Kelpaamaton <ref>-elementti: sisällöttömille refeille pitää määrittää nimi.

Reilun pelin palkinto 1987-
Vuosi Palkinnon saaja Syy Huomioita
1987 Skotlanti Dundee Unitedin fanit Esimerkillinen käyttäytyminen UEFA Cupin finaalin molemmissa peleissä IFK Göteborgin ja Dundee Unitedin välillä.
1988 Saksa Frank Ordenewitz Tuomari ei huomannut käsivirhettä, mutta vastustajien protestoinnin jälkeen Ordenewitz myönsi käden kosketuksen palloon.
Etelä-Korea Soulin olympialaisten katsojat Korealaiset katsojat jättivät pysyvän vaikutelman urheilullisella ja määrätietoisella käytöksellään.
1989 Trinidad ja Tobago Trinidad ja Tobagon jalkapallomaajoukkueen kannattajat Urheilullinen käytös huolimatta tappiosta Yhdysvaltain jalkapallomaajoukkueelle.
1990 Englanti Gary Lineker Koko uransa aikana Leicester Cityssä, Evertonissa, FC Barcelonassa ja Tottenham Hotspurissa pelannut 30-vuotias Lineker ei saanut urallaan koskaan ulosajoa tai edes keltaista korttia.
1991 Espanja Espanjan jalkapalloliitto FIFA kiitti esimerkillistä tapaa, jolla Espanjan jalkapalloliitto oli palvellut oikeudenmukaista peliä neljän viime vuoden aikana

- hallitus, tiedotusvälineet, koulut, taiteilijat ja sponsorit olivat kaikki mukana reilun pelin toiminnassa.

Brasilia Jorginho Jorginho sai palkinnon ainutlaatuisesta urastaan ja mallikäyttäytymisestään kentällä ja sen ulkopuolella.
1992 Belgia Belgian jalkapalloliitto Edistää reilua peliä kampanjallaan "Football in Peace" ja avustusprojektilla "Casa Hogar" Tolucassa, Meksikossa.
1993 Unkari Nándor Hidegkuti Hidegkuti sai palkinnon mallikäyttäytymisestään pelaajana ja valmentajana.
Sambia Sambian jalkapalloliitto Maajoukkueen uudelleenrakentaminen tuhoisan lentoturman jälkeen.
1994 Ei jaettu
1995 Ranska Jacques Glassmann Paljasti lahjonnan Olympique de Marseillen ja Valenciennes FC:n välillä.
1996 Liberia George Weah Osoitti todellisen rakkautensa peliä kohtaan ja heijastaa reilun pelin sanomaa mahdollisimman suurelle yleisölle.
1997 Irlanti Irlantilaiset katsojat Myönnettiin irlantilaisille kannattajille esimerkillisestä käytöksestään Irlannin otteluissa, erityisesti MM-karsintojen jatkokarsinnoissa Belgiaa vastaan.
1998 Yhdysvallat Yhdysvaltain jalkapalloliitto
Iran Iranin jalkapalloliitto
Iranin ja Yhdysvaltain maajoukkueet poseerasivat yhdessä kameralle ja antoivat toisillensa kukkia ja lahjoja.
Pohjois-Irlanti Pohjois-Irlannin jalkapalloliitto Palkinto myönnettin liiton jatkuvista pyrkimyksistä yhdistää katoliset ja protestanttiset yhteisöt. Tästä esimerkkinä on Cliftonville FC:n ja Linfield FC:n ottelu lähes 30 vuoden jännitteiden jälkeen.
1999 Uusi-Seelanti Uuden-Seelannin jalkapalloyhteisö Palkittiin ponnisteluista kohti alle 17-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailuiden menestystä.
2000 Etelä-Afrikka Lucas Radebe Radebe sai palkinnon työstään lasten kanssa kotimaassaan ja myös sitoutumisestaan rasismin torjuntaan jalkapallossa.
2001 Italia Paolo Di Canio Otti pallon käsiinsä, jotta loukkaantunutta maalivahtia voidaan hoitaa.
2002 Japani Japanin jalkapalloyhteisö
Etelä-Korea Etelä-Korean jalkapalloyhteisö
Osoittivat vieraanvaraisuutta ja ennen kaikkea erittäin oikeudenmukaista ja ystävällistä käytöstä ollessaan isäntämaina vuoden 2002 maailmanmestaruuskilpailuissa.
2003 Skotlanti Celtic FC:n fanit Celticin fanit saivat palkinnon poikkeuksellisen lojaalista ja urheilullisesta käytöksestä UEFA Cupin finaalissa Sevillassa. Tappiosta FC Portolle huolimatta fanit juhlivat Sevillan kaduilla ja osoittivat, että juhlinta ja jalkapallo voivat kulkea käsi kädessä.
2004 Brasilia Brasilian jalkapalloliitto Myönnettiin Brasilialle tunnustuksena sen järjestämästä "Match for Peace"-pelistä Brasilian jalkapallomaajoukkueen ja Haitin jalkapallomaajoukkueen välillä.
2005 Peru Iquitosin jalkapalloyhteisö Iquitos palkittiin täydestä tuesta vuoden 2005 alle 17-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailuille.
2006 Saksa Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuijen katsojat Stadionien sisällä ja ulkopuolella vallitseva erityinen ilmapiiri oli erittäin vaikuttava esimerkki yhtenäisyydestä ja ymmärryksestä eri kansallisuuksien ja kulttuurien välillä.
2007 Espanja FC Barcelona Seura on aina hylännyt tuottoisat sponsorointisopimukset. Sen punasinisissä paidoissa on Unicefin logo viisivuotisella sopimuksella vuodesta 2006 lähtien.
2008 Turkki Turkin jalkapalloliitto
Armenia Armenian jalkapalloliitto
Maiden liittojen puheenjohtajat kättelivät toisiaan vuosikymmenten epäluottamuksen ja diplomaattisen hiljaisuuden jälkeen.
2009 Englanti Bobby Robson Palkinto myönnettiin postuumisti Sir Bobby Robsonille hänen erinomaisesta sitoutumisestaan oikeudenmukaisiin arvoihin koko uransa ajan.
2010 Haiti Haitin alle 17-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue Vaikeuksista selviäminen Haitin maanjäristyksen jälkeen.
2011 Japani Japanin jalkapalloliitto Japanin naisten jalkapallomaajoukkue voitti maailmanmestaruuden tuhoisan maanjäristyksen jälkeen, jossa kuoli tuhansia ihmisiä.
2012 Uzbekistan Uzbekistanin jalkapalloliitto Myönnettiin Uzbekistanin jalkapalloliitolle sen osoittamisesta, että reilu peli ja kilpailu eivät sulje toisiaan pois, vaan täydentävät toisiaan.
2013 Afganistan Afganistanin jalkapalloliitto Palkinto annettiin Afganistanin jalkapalloliitolle rohkeuden ja solidaarisuuden hengen ylläpitämisestä. Vaikka maata on tuhonnut väkivalta ja sota viime aikoina, Afganistanin jalkapalloliitto on jatkanut jalkapalloinfrastruktuurin rakentamista ja on myös kehittänyt ruohonjuuritason jalkapalloa ja avannut pelin suuremmalle yleisölle, mukaan lukien naiset ja perheet.
2014 Brasilia Kanada Costa Rica Marokko Vapaaehtoiset Fifan kilpailuissa Palkinto jaettiin kaikille vapaaehtoisille, jotka työskentelivät miesten maailmanmestaruuskilpailuissa, alle 20-vuotiaiden naisten maailmanmestaruuskilpailuissa, alle 17-vuotiaiden naisten maailmanmestaruuskilpailuissa, tai seurajoukkueiden maailmanmestaruuskilpailuissa.
2015 Kaikki pakolaisia tukevat jalkapallojärjestöt Palkinto myönnettiin järjestöille, jotka työskentelevät pakolaisten tukemiseksi konfliktien edessä.
2016 Kolumbia Atlético Nacional Atlético pyysi CONMEBOLia myöntämään Chapecoenselle vuoden 2016 Copa Sudamericana-tittelin lentoturman jälkeen. Viittausvirhe: Kelpaamaton <ref>-elementti: sisällöttömille refeille pitää määrittää nimi.
2017 Togo Francis Koné Maalivahti pyörtyi törmäyksen seurauksena, mutta Koné toimi ripeästi ja esti maalivahtia nielemästä kieltään täten pelastaen hänen henkensä.
2018 Saksa Lennart Thy Jätti ottelun PSV Eindhovenia vastaan väliin, koska hän oli luovuttanut verta leukemiapotilaalle.
2019 Argentiina Marcelo Bielsa
Englanti Leeds United
Leeds teki maalin Aston Villan pelaajan ollessa loukkantunut. Bielsa ei tätä sulattanut vaan käski suojattiensa antaa vastustajan tehdä helppo maali. Ottelu päättyi 1-1, ja Leeds menetti mahdollisuutensa nousta Valioliigaan.
2020 Italia Mattia Agnese 17-vuotias Agnese pelasti vastustajan pelaajan kentällä tapahtuneen törmäyksen jälkeen. Hän esti pelaajaa nielemästä kieltään ja asetti hänet turvalliseen asentoon. Viittausvirhe: Kelpaamaton <ref>-elementti: sisällöttömille refeille pitää määrittää nimi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. FACTSheet, FIFA awards (PDF) Wayback Machine. Arkistoitu 22.1.2016. Viitattu 25.9.2021. (englanniksi)