FDF Mod

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FDF Mod
Kehittäjä FDF Modin kehittäjät
Julkaisija FDF Modin kehittäjät
Pelimoottori Operation Flashpoint, Armed Assault ja ARMA 2
Julkaistu 20. kesäkuuta, 2003
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli, yksinpeli
Alusta Windows
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

FDF Mod (Finnish Defence Forces Mod) on suomalaisen harrasteporukan kehittämä modifikaatio Operation Flashpoint-, Armed Assault- ja ARMA 2 -peleihin. FDF Mod on ensimmäinen kattava Operation Flashpointille julkaistu total conversion -modifikaatio. Suurimmat muutokset FDF Mod tuo merkittävänä realismilisänä ja nimensä mukaisesti lisäten peliin Suomen puolustusvoimien yksiköitä. Modin perusperiaatteena on ollut tarjota puitteet niin yksin- kuin moninpeliin ja tuoda peliin suomalaiset yksiköt sopivien vastapuolten kera, pitäen osapuolten väliset voimasuhteet likimain tasapainossa.

Myös lehdistö on huomannut ja esitellyt modia sen eri vaiheissa. Kotimaisista lehdistä esimerkiksi Aamulehti, Suomen Sotilas ja Pelit-lehti ovat julkaisseet artikkeleita modista. Ulkomailla modi on päätynyt muun muassa ranskalaisen Joystick- ja englantilaisen PC Format -lehden sivuille sekä kylkiäislevylle.

Kehityshistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FDF mod 1.4 for OFP Resistance[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FDF Mod 1.4

Kehitystyö alkoi suomalaisten Operation Flashpoint -pelaajien löytäessä yhteisen kiinnostuksen aiheen syystalvella 2002. Ensimmäinen julkaisu (1.0) tapahtui 20. kesäkuuta 2003. Julkaisu saavutti suurta huomiota peliyhteisössä ja oli osaltaan mukana luomassa vahvaa modausperinnettä. Vaikka ensimmäinen versio oli hyvin kattava – sisältäen esimerkiksi 16 suomalaista ääniprofiilia, joissa yli 3 000 äänitiedostoa – siitä puuttui vielä tärkeitä osia. Jyväskyläläinen metalliyhtye Airut lainasi kappaleitaan modin tehtävien ja myöhemmin kampanjan taustamusiikiksi.

Seuraava julkaisu korjasi yhden suuren puutteen: Suomelle ominaisen maaston puuttumisen. Itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2003 julkaistussa versiossa (1.1) modiin tuotiin East Border -niminen saari, jonka kokonaispinta-ala on noin 144 neliökilometriä.

Vielä saman vuoden 28. joulukuuta kehittäjät julkaisivat modista version 1.2. Merkittävin lisäys oli yksinpelikampanja. Kampanjassa suomalainen rauhanturvaaja Petri Honka joutuu tehtäviin kuvitteelliselle Nogovan saarivaltiolle. Rauhanturvaoperaation alkupuoli on hyvin rauhallista partiointia ja siviiliväestön parissa toimimista, kunnes huhut Venäjän tukemien kommunistipartisaanien valtataisteluun palaamisesta muuttuvat todellisuudeksi.

Kehittäjät julkaisivat version 1.3 16. kesäkuuta 2004. Lukuisten yksikkö-, ase- ja ajoneuvolisäysten lisäksi julkaisussa oli Maldevic-saari. Tämä kuvitteellinen saari sijaitsee Balkanin niemimaalla ja on teemaltaan syksyinen. Saaren mukana tulivat joukko-osastot saaren kuvitteelliselle hallitukselle ja kapinallisille.

Ensimmäinen itse modia päivittämätön julkaisu tapahtui 10. marraskuuta 2004, kehittäjien julkaistessa FDF Desert Pack -paketin. Paketissa lisättiin modiin kuvitteellinen, aavikkoinen, Afrikan sarven alueelle sijoittuva Al Maldajah -saari. Saaren ohella paketista löytyivät suomalaiset rauhanturvaajat uusine aavikkotoimintaan sopivine asusteineen sekä joukko-osastot kuvitteelliselle hallitukselle ja kapinallisille.

Toinen modia päivittämätön julkaisu, 11. helmikuuta 2005, antoi lumipeitteen aiemmin julkaistulle Maldevic-saarelle.

Yksi suurimmista pelaajien toivomista lisäyksistä eli suomalaiset joukot talvisotaan ja jatkosotaan julkaistiin 1.4-version muodossa 10. joulukuuta 2005. Julkaisu sisälsi myös teemaan sopivan saaren, Rukajärven, niin kesä- kuin talviasussa. Lisäksi mukana olivat vastapelurit Puna-armeijan muodossa, joiden historiallisesti oikeaan ulkoasuun oli panostettu suuresti.

Toistaiseksi viimeisin julkaisu (6. helmikuuta 2006) Operation Flashpointille on FDF: Suursaari, joka on maantieteellisesti ja soveltuvin osin kasviston osalta realistinen esikuvaansa Suursaareen nähden. Saariprojektin suunnittelu ja toteutus tapahtui yhteistyössä kehittäjien ja tšekkiläisen CSLA-modin kesken.

FDF mod for Armed Assault[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen laajempi julkaisu Armed Assaultille tapahtui 19. joulukuuta 2008, kun versionumeroa 1.0 kantava paketti näki päivänvalon. Kampanjassa suomalaiset rauhanturvajoukot ovat rauhoittelemassa tilannetta Armed Assaultin Sahrani-saarella sekä uudella Podaga-saarella. Aiempien julkaisujen tavoin tälläkin kertaa mukana ovat suomenkieliset radioprofiilit sekä perusvalikoima suomalaisen jalkaväen aseistusta ja ajoneuvoja.

FDF mod for ARMA 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ARMA 2 -peliin siirtyminen tapahtui uuden maaston myötä, kun 7. joulukuuta 2009 julkaistiin Podagorsk-saari. 21. maaliskuuta 2011 oli vuorossa ensimmäinen laajempi julkaisu ARMA 2 -pelille: 1.0. Julkaisun sisältö koostui valikoimasta puolustusvoimien varusteita ja ajoneuvoja sekä kampanjasta, jossa suomalaiset ovat jälleen joutuneet rauhanturvatehtäviin. Tähän modiin musiikin lainasi Celestial Aeon Project.

Julkaisuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 20.6.2003 - FDF Mod 1.0, ensimmäinen julkaisu
  • 6.12.2003 - FDF Mod 1.1, suomalaista maastoa
  • 28.12.2003 - FDF Mod 1.2, yksinpelikampanja
  • 16.6.2004 - FDF Mod 1.3, lisää sisältöä
  • 10.11.2004 - FDF Desert Pack
  • 11.2.2005 - FDF Winter Maldevic
  • 10.12.2005 - FDF Mod 1.4, toinen maailmansota
  • 6.2.2006 - FDF Suursaari
  • 19.12.2008 - FDF for Armed Assault 1.0
  • 7.12.2009 - FDF Podagorsk
  • 21.3.2011 - FDF Mod for ArmA 2 1.0

Modin sisältöä - FDF mod for OFP Resistance[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FDF Mod 1.3

Pelattavaa maastoa modissa on yhdentoista (joista 9 Operation Flashpointiin, yksi Armed Assaultiin ja yksi ARMA 2:een) erilaisen saaren verran, luultavasti yhteensä lähellä tuhatta neliökilometriä. Saarten maasto vaihtelee pohjoismaisesta, keskieurooppalaisten lehtimetsien kautta aina kuivaan afrikkalaiseen aavikkoon.

Erilaisia pelaajaluokkia modissa on kymmenittäin. Suomen puolustusvoimista mukana ovat likimain kaikki koulutushaarat; esimerkiksi jääkärit, panssarijääkärit, rannikkojääkärit, laskuvarjojääkärit, sissit, pioneerit, taistelusukeltajat ja niin edelleen. Muita osapuolia ovat esimerkiksi erilaiset Venäjän federaation asevoimien ja ministeriöiden alaiset joukot, kuvitteellisten Al Maldajahin ja Maldevicin hallitusten ja kapinallisten joukot. Modissa on myös siviilihahmoja, sisältäen esimerkiksi poliiseja ja sotilaskotityöntekijän.

Ajoneuvoja modissa on samoin kymmeniä. Suomen armeijaa edustavat muun muassa jatkosodan ratkaisutaistelujen tärkeä Sturmgeschütz III-rynnäkkötykki ja moderni Leopard 2 A4 -taistelupanssarivaunu. Vesielementtiin löytyy esimerkiksi Jurmo-luokan joukkojenkuljetusvene ja ilmoille lentoaluksia helikopterista tiedustelulennokkiin.

Modin sisältöä - FDF mod for Arma Queen Cambit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armed Assault versio modista ei sisältänyt saarta ja pelaajaluokkien ja ajoneuvojen määrä oli aiempaan OFP Resistance versioon nähden suppeampi. Armed Assaultin modaus poikkesi huomattavasti aiemmasta OFP Resistancen modauksesta ja työmäärä kasvoi moninkertaiseksi.

   * FDF Rapid Deployment Force Soldiers with several variations
   * FDF Special Jaegers with several variations
   * Sisu XA-360 (Patria AMV)
   * Landrover Defender
   * Completely new Podaga island
   * All Armed Assault sounds replaced
   * 8 new Finnish radio voice profiles
   * King’s Gamble single-player campaign
   * Multi-player missions

Modin sisältöä - FDF mod for ARMA II & Operation Arrowhead[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähän modiin saatiin mukaan aiemmin irrallisena julkaistu FDF: Podogorsk Island päivitettynä versiona sekä tällä hetkellä puolustusvoimien käytössä olevaa kalustoa oli mallinnettua seuraavan listan mukaisesti.

   * FDF Rapid Deployment Force Soldiers with several variations
   * FDF Special Jaegers with several variations
   * FDF Jaegers with several variations
   * FDF pilots
   * FDF AFV crews
   * FDF firearms and launchers
   * Leopard 2A4 main battle tank
   * T-72M1 main battle tank
   * BMP-2 infantry fighting vehicle
   * Sisu XA-360 M2 armored personnel carrier (Patria AMV)
   * Scania R500 truck with ammo, repair and refuel variants
   * Landrover Defender 5D 4×4
   * F-18C Hornet air superiority fighter
   * NH90 transport helicopter with armed and unarmed variants
   * 12.7 ITKK 96 heavy machinegun
   * 10 new Finnish radio voice profiles
   * Custom sounds for FDF weapons
   * FDF: Podagorsk Island (v1.1)
   * FDF: Operation Purgatory campaign (single-player or co-op up to 4 players)
   * Multiplayer missions

Iso poikkeus OFP Resistance ja Armed Assaultiin tehdyihin versiohin, oli se että tässä modissa musiikki oli suomalaisen Celestian Aeon Projectin tuottamaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]