Félix Gaillard

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Félix Gaillard
Félix Gaillard en 1952.jpg
Ranskan pääministeri
Presidentti René Coty
Edeltäjä Maurice Bourgès-Maunoury
Seuraaja Pierre Pflimlin
Henkilötiedot
Syntynyt5. marraskuuta 1919
Pariisi, Ranska
Kuollut10. heinäkuuta 1970 (50 vuotta)
Englannin kanaali
Tiedot
Puolue Radikaalipuolue

Félix Gaillard d'Aimé ([feliks ɡajaʁ]; 5. marraskuuta 191910. heinäkuuta 1970) oli ranskalainen poliitikko. Hän toimi Ranskan radikaalipuolueen puheenjohtajana 1958–1961 sekä lyhyesti Ranskan pääministerinä. Hän oli Ranskan hallinnon nuorin johtaja sitten Napoleonin.

Toisen maailmansodan aikaan Gaillard toimi Ranskan vastarintaliikkeessä Saksan miehitystä vastaan. Ranskan neljännen tasavallan aikana hän toimi maan talous- ja valtionvarainministerinä vuonna 1957. Vuonna 1957 hänestä tuli maan pääministeri, mutta hänen toimikautensa kesti vain muutaman kuukauden, mikä ei ollut Ranskan neljännessä tasavallassa poikkeuksellista.

Gaillard toimi Radikaalipuolueen puheenjohtajana vuosina 1958–1961. Hänet lasketaan osaksi nuorten poliitikkojen sukupolvea, jonka poliittisen uran Ranskan viidennen tasavallan tulo pilasi.

Gaillard kuoli laivaonnettomuudessa heinäkuussa 1970.Gaillard oli lähtenyt 9. heinäkuuta purjehtimaan huvijahdillaan Jerseyn saarelta kohti Ranskaa[1]. Seuraavana päivänä Gaillardin jahdin hylky löydettiin Minquiersin riutan edustalta[1]. Gaillardin ruumis löydettiin Englannin kanaalista 12. heinäkuuta.[1]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Félix Gaillard

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Le corps de M. Félix Gaillard a été retrouvé au large de Jersey Le Monde. Viitattu 10.11.2021. (ranskaksi)