The Expendables 3

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Expendables 3)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Expendables 3
Ohjaaja Patrick Hughes
Käsikirjoittaja
Perustuu David Callahamin luomiin hahmoihin
Tuottaja
Säveltäjä Brian Tyler
Kuvaaja Peter Menzies, Jr.
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lionsgate
Nu Image
Millennium Films
Levittäjä Lionsgate Films
ProVideo
Netflix
Ensi-ilta 15. elokuuta 2014
Kesto 126 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 90 000 000 $
Tuotto 214 657 577 $[1]
Edeltäjä The Expendables 2
Seuraaja The Expendables 4
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

The Expendables 3 on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut Patrick Hughesin ohjaama yhdysvaltalainen toimintaelokuva. Se on kolmas osa elokuvasarjassa, jonka The Expendables aloitti vuonna 2010. Elokuvasarjan aiempien osien näyttelijöistä on The Expendables 3:ssa mukana Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Randy Couture, Terry Crews ja Arnold Schwarzenegger. Elokuvan uusina tähtinä esiintyvät Harrison Ford, Wesley Snipes, Antonio Banderas, Mel Gibson, Kelsey Grammer, Kellan Lutz, Ronda Rousey, Victor Ortiz, Glen Powell ja Robert Davi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barney Rossin johdolla Lee Christmas, Gunnar Jensen ja Toll Road pelastavat Rossin entisen kollegan, ”tohtori Kuoleman” junasta, joka on matkalla vankilaan. Tohtori, veitsiin erikoistunut lääkintämies, otetaan avuksi tehtävään, jonka tarkoitus on estää pommien kuljetus somalialaiselle sotapäällikölle. Tehtävän aikana Ross huomaa, että pommikauppias on kuolleeksi luultu Conrad Stonebanks, joka aikoinaan perusti Expendables-ryhmän Rossin kanssa mutta petti ystävänsä ryhdyttyään laittomaan asekauppaan. Rossin joukko hyökkää Stonebanksin kimppuun, mutta tämä haavoittaa Caesaria ja onnistuu pakenemaan.

CIA:lle työskentelevä Max Drummer antaa Rossille tehtäväksi Stonebanksin vangitsemisen, jotta tämä voidaan tuomita sotarikoksistaan Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa. Ross syyttää itseään Caesarin haavoittumisesta ja lakkauttaa itselleen tärkeistä ihmisistä koostuvan Expendables-ryhmän ottaakseen tehtävään uusia alaisia, jotka suostuvat asettamaan henkensä vaaraan Stonebanksin kaappaamiseksi. Ross saa apua uusien palkkasotilaiden etsimiseen eläköityneeltä Bonapartelta, joka tutustuttaa Rossin uusiin, nuoriin alaisiin. Ross ottaa uuteen kokoonpanoonsa entisen merivoimien sotilaan John Smileen, yökerhon ulosheittäjä Lunan, tietokoneasiantuntija Thornin ja aseasiantuntija Marsin, mutta kieltäytyy innokkaan tarkka-ampuja Galgon palveluksista. Trench Mauser paljastaa, että Stonebanks suorittaa parhaillaan asekauppaa Romaniassa. Rossin ryhmä suorittaa väijytyksen ja kidnappaa Stonebanksin tarkoituksenaan viedä hänet Drummerille, mutta Stonebanksin alaiset keskeyttävät kuljetuksen. Ross lentää sillalta alas jokeen, ja hänen uudet alaisensa joutuvat vangituiksi.

Stonebanks lähettää Rossille videon, jossa hän paljastaa olinpaikakseen Uzmenistanin valtion. Ross saa mukaansa entisen ryhmänsä ja antaa mahdollisuuden myös Galgolle. Rossin ryhmä pelastaa nuoret palkkasotilaat suuresta kerrostalosta, mutta huomaa Stonebanksin virittänen rakennuksen räjähteillä. Thorn estää räjähdyksen häirintälaitteella, jolloin Stonebanks komentaa Uzmenistanin asevoimat panssarivaunuineen ja helikoptereineen tuhoamaan Expendables-ryhmän. Joukko taistelee vastaan, ja Drummer, Mauser sekä Ying Yang tarjoavat ilmatukea ja lopulta he laskeutuvat rakennuksen katolle evakuoimaan toverinsa. Kun Stonebanks kyllästyy sotilaidensa huonoon menestykseen, hän hyökkää itse rakennukseen ja ryhtyy kaksintaisteluun Rossin kanssa. Ross onnistuu tappamaan Stonebanksin, mutta Thornin häirintälaitteen akku on loppumassa ja rakennus uhkaa räjähtää. Ross hyppää Drummerin helikopteriin juuri ennen rakennuksen romahtamista. Onnistuneen tehtävän jälkeen Ross hyväksyy Galgon, Smileen, Lunan, Thornin ja Marsin virallisesti osaksi Expendables-ryhmää, ja joukko iloitsee Caesarin parantumista.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Sylvester Stallone  Barney Ross  
 Jason Statham  Lee Christmas  
 Antonio Banderas  Galgo  
 Jet Li  Yin Yang  
 Wesley Snipes  tohtori Kuolema  
 Mel Gibson  Conrad Stonebanks  
 Harrison Ford  Max Drummer  
 Arnold Schwarzenegger  Trench Mauser  
 Kelsey Grammer  Bonaparte  
 Dolph Lundgren  Gunnar Jensen  
 Terry Crews  Hale Caesar  
 Randy Couture  Toll Road  
 Kellan Lutz  Smilee  
 Ronda Rousey  Luna  
 Glen Powell  Thorn  
 Victor Ortiz  Mars  
 Robert Davi  Goran Vogner  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tv-maailma-lehdessä 2024 Onnimanni Liukkonen harmitteli samaa kuin kuulemma Stallonekin, ratkaisua vähentää veristä taisteluväkivaltaa ja panostaa räjähdyksiin. Parhaasta näyttelijäsuorituksesta vastaa hänen mielestään pahiksen roolin Mel Gibson. Hän antoi elokuvalle puolitoista tähteä viidestä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Expendables 3 (2014) Box Office Mojo. Viitattu 28.2.2018.
  2. Liukkonen, Onnimanni: The Expendables 3. Tv-maailma, 2024, nro 10, s. 7. Helsinki: Otavamedia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]