Expedition Robinson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Expedition Robinson
Luoja(t)
Kehittäjä(t) Charlie Parsons
Alkuperämaa  Ruotsi
Alkuperäiskieli ruotsi
Verkko
Tuotantokausia 16
Tuotanto
Tuottaja(t)
Säveltäjä(t) Jon Rekdal
Tuotantoyhtiö(t)
Aiheesta muualla
IMDb

Expedition Robinson tai lyhyemmin Robinson on ruotsalainen reality-ohjelma, jota lähetettiin Ruotsin televisiossa vuosina 1997–2004 SVT:llä, 2004–2005 TV3:lla sekä 2009–2012 TV4:llä. Kuudestoista kausi tuotettiin marraskuussa 2014 Sjuanilla, joka on TV4:n sisarkanava. Kausi näytettiin myöhemmin keväällä 2015. Ohjelmassa asutaan autiolla trooppisella saarella ja kilpaillaan. Kaksi tai useampi joukkue kohtaa toisensa erilaisissa kilpailuissa. Hävinnyt joukkue joutuu heimoneuvostoon, jossa joukkue äänestää pois yhden jäsenen. Vuonna 1998 voittajajoukkue äänesti pois yhden häviäjäjoukkueesta. Kilpailun voittaja saa niin kutsutun Robinson-patsaan ja tietyn rahasumman.

Formaatti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englantilainen Charlie Parsons loi formaatin, mutta mikään englantilainen tv-kanava tai tuotantoyhtiö ei uskonut ideaan. Ruotsalainen tuotantoyhtiö Strix Television kuitenkin uskoi siihen, ja siitä tuli ensimmäinen ohjelmaa tuottanut yhtiö. Robinsonista tuli nopeasti hyvin suosittu, ja se on nykyään Ruotsin suosituin tv-ohjelma kautta aikojen. Ohjelmaa on tuotettu myös Unkarissa, Turkissa, Belgiassa, Tanskassa, Virossa, Suomessa, Ranskassa, Kreikassa, Israelissa, Latviassa, Liettuassa, Alankomaissa, Norjassa, Puolassa, Venäjällä, Saksassa, Romaniassa ja Yhdysvalloissa. Yhdessä Big Brotherin kanssa Expedition Robinson -konsepti on kansainvälisesti laajimmalle levinnein realitysarja.

Tunnusmusiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen tunnusmusiikin sävelsi Jon Rekdal. TV3:lla käytetyn tunnusmusiikin sävelsivät Mikael Anderfjärd ja Andreas Nordqvist. Suurin osa ohjelman aikana käytetystä musiikista otettiin elokuvasta The Rock (1996). Kun TV4 alkoi lähettää Robinsonia keväällä 2009, tunnusmusiikista vastasi Snowdrop-yhtye. Ennen TV4:n ensimmäistä kautta Dead by April -yhtye otti vastuun trailerin musiikista, ja kun TV4 näytti Robinsonia syksyllä 2009 oli Corroded-yhtye vastuussa trailerin musiikista.

Tapahtumia Robinsonin ympärillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itsemurha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siniša Savija (syntynyt 1963, kuollut 11. heinäkuuta 1997 Norrköpingissä) oli ensimmäinen kilpailija, joka äänestettiin ulos Robinsonista. Tultuaan kotiin Norrköpingiin hän teki itsemurhan makaamalla junaraiteilla ja antamalla junan ajaa ylitseen. Muutama päivä ennen ensi-iltaa Savijaksen leski, Nermina Savija, pyysi lakimiehensä kautta että ohjelma lopetettaisiin sillä säännöt aiheuttivat kuolemantapauksen. SVT kieltäytyi ja näytti sarjan katsojien protesteista huolimatta. Lehdistö syytti Robinsonia fasistisuudesta ja kiusaamisesta.[1]

Maailmanennätys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viidennentoista kauden aikana osallistuja Robert Andersson, jota myös Robinson-Robbaniksi kutsuttiin, löi maailmanennätyksen pisimmästä ajasta autiolla saarella vietettynä sarjan kuvausten aikana. Aikaisempi maailmanennätys oli 117 päivää, minkä Andersson onnistui lyömään vietettyään 27 päivää saarella kaudella 15. Andersson on siis istunut autiolla saarella 125 päivää, yli neljän tuotantokauden aikana. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]