Everything Everywhere All at Once

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Everything Everywhere All at Once
Ohjaaja
Käsikirjoittaja
  • Dan Kwan
  • Daniel Scheinert
Tuottaja
Säveltäjä Son Lux
Kuvaaja Larkin Seiple
Leikkaaja Paul Rogers
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä A24
Ensi-ilta
Kesto 139 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
mandariinikiina
kantoninkiina
Budjetti 14,3–25 miljoonaa dollaria[1][2]
Tuotto 106,5 miljoonaa dollaria[3][4]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Everything Everywhere All at Once (kiin.: 天馬行空; pinyin: Tiān mǎ xíng kōng) on vuonna 2022 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen draamakomediaelokuva, jonka ovat ohjanneet ja käsikirjoittaneet Dan Kwan ja Daniel Scheinert. Sen pääosia esittävät Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan, Jenny Slate, Harry Shum Jr., James Hong ja Jamie Lee Curtis.

Elokuva seuraa kiinalais-yhdysvaltalaista naista, joka ei kykene maksamaan verojaan. Nainen päätyy järjettömään seikkailuun, jossa hän yksin kykenee pelastamaan maailman tutkimalla elämäänsä liittyviä multiversumeja.

Everything Everywhere All at Once sai maailmanensi-iltansa South by Southwest -tapahtumassa 11. maaliskuuta 2022. Suomen ensi-iltansa se sai 29. huhtikuuta 2022. Elokuva sai ylistäviä arvioita kriitikoilta: sitä kiitettiin erityisesti mielikuvituksellisuudesta, ohjauksesta, roolisuorituksista, sekä siitä miten se käsittelee teemoja, kuten eksistentialismia ja nihilismiä. Elokuva oli myös taloudellinen menestys ja tuotti yli 100 miljoonaa dollaria. Vuoden 2023 Oscar-gaalassa elokuva oli ehdolla 11 Oscar-palkintoon.[5] Se voitti lopulta 7 Oscaria: parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen, parhaan naispääosan (Yeoh), parhaan miessivuosan (Quan), parhaan naissivuosan (Curtis), parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen ja parhaan leikkauksen palkinnot.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Evelyn Quan (Michelle Yeoh) pyörittää pesulaa miehensä Waymond Wangin (Jonathan Ke Quan) kanssa. Verohallinto tarkastaa pesulan maksuja ja Evelyn miettii päänsä puhki miten saisi verot hoidettua. Samaan aikaan Waymond yrittää toimittaa Evelynille avioeropapereita. Evelynin vaativa isä Gong Gong (James Hong) vierailee hänen kiinalaisen uudenvuodenjuhlissa; ja Joy (Stephanie Hsu) haluaa äitinsä hyväksyvän ei-kiinalaisen tyttöystävänsä Beckyn, josta Evelyn valehtelee Gong Gongille.

Hullussa tapaamisessa verohallinnon tarkastajan Deirdre Beaubeirdren (Jamie Lee Curtis) kanssa Waymondin ruumiin ottaa haltuunsa Alfa-Waymond, versio Waymondista "Alfaversumista". Alfa-Waymond selittää Evelynille, että monia rinnakkaisia universumeja on olemassa, koska jokainen elämänvalinta luo uuden vaihtoehtoisen universumin. Alfaversumi, jota johti edesmennyt Alfa-Evelyn, kehitti "versumihyppely"-teknologian, jonka avulla ihmiset voivat käyttää rinnakkaisuniversumi-itsensä taitoja, muistoja ja kehoa suorittamalla outoja toimia, jotka ovat tilastollisesti epätodennäköisiä. Multiversumia uhkaa nyt Jobu Tupaki, Joyn Alfaversumiversio, jonka mieli hajosi sen jälkeen, kun Alfa-Evelyn painoi hänet laajaan versumihyppelysarjaan. Jobu kokee nyt kaikki universumit kerralla ja voi ja tahdonalaisesti hypätä ja manipuloida ainetta mielensä mukaan; hän on luonut mustan aukon kaltaisen "kaikki-rinkelin", joka uhkaa multiversumia.

Evelynille annetaan versumihyppyteknologiaa taistella Jobun versumihyppeleviä kätyreitä vastaan, jotka nyt kokoontuvat verohallinnon rakennukseen. Hän löytää muita universumeja, joissa hän teki erilaisia valintoja ja kukoisti, kuten ryhtyi kung fu -mestariksi/elokuvatähdeksi ja saa samalla tietää Waymondin avioerosuunnitelmista. Alfa-Waymond uskoo, että Evelynillä, joka on suurin "epäonnistuja" kaikista Evelynistä multiversumissa, on käyttämätön potentiaali voittaa Jobu. Alfa-Gong Gong, joka hallitsee Evelynin Gong Gongia, käskee häntä tappamaan Joyn estääkseen Jobua pääsemästä universumiinsa uudelleen Joyn kautta, mutta Evelyn sen sijaan päättää kohdata Jobun saamalla voimia toistuvien hyppyjen kautta. Kun Alfa-Gong Gongin sotilaat jahtaavat Evelyniä, Jobu löytää ja tappaa Alfa-Waymondin Alfaversumista. Kun Jobu kohtaa Evelynin universumissaan, Evelynin mieli halkeilee ja hän romahtaa täysin elottomaksi.

Evelynin irrallaan oleva tietoisuus alkaa hypätä Jobun kanssa omituisten ja monimuotoisten universumien yli. Taistelun sijaan Jobu selittää, että hän on etsinyt Evelyniä, joka voi uskoa, kuten hän, ettei millään ole väliä. Hän tuo Evelynin kaikkirinkelin luokse ja selittää, että hän toivoo, että voi antaa itsensä vihdoin kuolla. Kurkistaessaan bageliin Evelyn vakuuttuu ja alkaa toimia nihilistisesti muissa universumeissa vahingoittaen emotionaalisesti ympärillään olevia henkilöitä.

Evelyn aikoo astua rinkeliin Jobun kanssa ja lopettaa kaikki multiversumielämänsä, mutta pysähtyy kuuntelemaan Waymondin pyyntöjä lopettaa tappeleminen ja olla ystävällisiä ja etsiä ymmärrystä hämmennyksen keskellä. Evelyn pysähtyy miettimään ja hän lopulta noudattaa Waymondin neuvoja käyttämällä multiversumisia voimiaan löytääkseen, mikä satuttaa ympärillään olevia, ja tuomaan heille onnea. Näin tehdessään hän korjaa vaurionsa muissa universumeissa ja neutraloi Alfa-Gong Gongin ja Jobun taistelijat. Kotiuniversumissaan Evelyn kertoo Gong Gongille Joyn ja Beckyn suhteesta, keskustelee Deirdren kanssa sen jälkeen, kun Waymond vakuuttaa tämän antamaan Waymondin ja Evelynin maksaa uudelleen veronsa ja tekee sovinnon Waymondin kanssa. Jobu yrittää lopettaa elämänsä astumalla rinkeliin, samalla kun Joy Evelynin universumissa, pyytää Evelyniä antamaan tämän olla. Evelyn sanoo, että vaikka hän voisi olla missä tahansa muualla, vaikka missään ei olisi järkeä, hän haluaisi aina olla Joyn kanssa. Evelyn ja muut pelastavat Jobun rinkelistä, ja Evelyn ja Joy halaavat universumien palautuessa.

Jonkin aikaa myöhemmin, kun perheen suhteet paranivat, Evelyn ja hänen perheensä palaavat verovirastoon maksamaan verojaan. Deirdren puhuessa Evelynin huomio kiinnittyy hetkeksi hänen vaihtoehtoiseen itseensä ja multiversumiin, ennen kuin hän maadoittaa itsensä takaisin kotiuniversumiinsa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Michelle Yeoh  Evelyn Quan Wang  
 Stephanie Hsu  Joy Wang / Jobu Tupaki  
 Ke Huy Quan  Waymond Wang  
 James Hong  Gong Gong  
 Jamie Lee Curtis  Deirdre Beaubeirdra  
 Jenny Slate  Debbie  
 Harry Shum Jr.  Chad  
 Tallie Medel  Becky Sregor  
 Biff Wiff  Rick  
 Sunita Mani  televisiomusikaali – kuningatar  
 Aaron Lazar  televisiomusikaali – sotilas  
 Audrey Wasilewski  Alpha RV -upseeri  
 Daniel Scheinert  aluepäällikkö  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rubin, Rebecca: 'Everything Everywhere All at Once' Is A24's First Movie to Hit $100 Million Globally Variety. 31.7.2022. Viitattu 6.2.2023. (englanniksi)
  2. Buchanan, Kyle: Everything Everywhere, All Through Awards Season? The New York Times. 21.10.2022. Viitattu 6.2.2023. (englanniksi)
  3. Everything Everywhere All at Once Box Office Mojo. IMDb. Viitattu 6.2.2023. (englanniksi)
  4. Everything Everywhere All at Once The Numbers. Nash Information Services, LLC. Viitattu 6.2.2023. (englanniksi)
  5. 95th Academy Awards Nominees Oscars. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 6.2.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]