Evaporiitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Evaporiitteihin kuuluvaa kipsiä Slovakiassa.
Kuolleenmeren rannan haliittimuodostumia.
Muinaisen järven kuivuttua muodostunutta haliittikerrostumaa (Death Valley, Kalifornia, Yhdysvallat.

Evaporiitit ovat mitä tahansa mineraaleja, joita voidaan löytää vesiliukoisista suolakerrostumista. Ne kuuluvat sedimenttikivilajeihin ja ryhmään kuuluu lähes 100 eri mineraalia. Tyypillisesti evaporiitteja esiintyy entisillä, aikoinaan sulkeutuneilla merialueilla tai aavikko-oloissa, joissa veden haihtuminen on sisäänvirtausta ja sademäärää suurempaa. [1][2] Jos jostain kerrostumasta löydetään evaporiittia, voidaan päätellä alueen olleen joskus veden vallassa.

Merkittävimpiä evaporiitteja ovat anhydriitti (CaSO4), haliitti (NaCl), kalsiitti (CaCO3), kipsi (CaSO42H2O), polyhaliitti sekä kaliumin (K) ja magnesiumin suolat. [1] Tyypillisiä ei-merellistä alkuperää olevia, esimerkiksi kuivuneilla syvännealueilla muodostuneita evaporiitteja ovat boraatit (B(O)3, esimerkiksi booraksi Na2[B4O5(OH)4]•8H2O), nitraatit ja natriumkarbonaatti (sooda, Na2CO3).[1]

Haliittiesiintymiä on vakautensa vuoksi pidetty hyvinä ydinjätteiden loppusijoituspaikkoina.lähde? Nitraatteja käytetään lannoitteiden ja räjähteiden valmistukseen.

  1. a b c Evaporite. Geology Encyclopædia Britannica. Viitattu 30.7.2016. (englanniksi)
  2. Keith A.W. Crook: Sedimentary rock. Evaporites Encyclopædia Britannica. Viitattu 30.7.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]