Eurosam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eurosam on eurooppalainen ilmatorjuntaohjusten valmistaja. Pääkonttori sijaitsee Pariisin eteläpuolella Fontenay aux Rosesissa. Henkilökuntaa on noin sata henkeä. Eurosam on perustettu kesäkuussa 1989 kehittämään hanketta Famille de missiles Sol-Air Futurs eli uuden sukupolven ilmatorjuntaohjusten perhe. Alkuaan se oli Aérospatialen, Alenian ja Thomson-CSF:n yhteisyritys. Nykyään Aérospatiale ja Alenian ohjukset ja ohjusjärjestelmät on sulautettu osaksi monikansallista MBDA:ta. Thomson-CSF on nykyään Thales Group. Eurosamin omistus jakaantuu nykyään siis suhteessa 66 % MBDA:lle ja 33 % Thales Groupille. Euroopan suurin ja maailman kolmanneksi suurin puolustusvälineyritys BAE Systems puolestaan omistaa MBDA:sta 37,5 % ja ilmailukonserni EADS myös 37,5 %.

Järjestelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurosamin ohjusjärjestelmissä käytetään MBDA Aster 15- ja 30- ohjuksia.

  • SAAM (Système Anti-Air Missile) laivaston omasuojakäyttöön
    • SAAM-FR, Aster 15, Ranskan merivoimien lentotukialus Charles De Gaulle
    • SAAM-IT, Aster 15, Italian laivaston lentotukialus Cavour
  • SAMP/T (Sol-Air Moyenne Portée Terrestre) keskimatkan alueilmatorjuntaohjusjärjestelmä, jota tarjottiin Suomelle
  • PAAMS (Principal Anti Air Missile System) pitkänkantaman alueilmatorjuntajärjestelmä, jota toimitetaan Horizon-luokan ja FREMM-luokan fregatteihin sekä Daring-luokan hävittäjiin.

SAMP/T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskan ilmavoimien SAMP/T -järjestelmä ilmatorjuntaharjoituksessa Romaniassa vuonna 2022.

SAMP/T on tarkoitettu suojaamaan valtakunnallisesti merkittäviä kohteita vihollisen lentokoneilta ja ohjuksilta. Tyypillinen patteri sisältää johtoyksikön, tutkayksikön ja neljästä kuuteen kuorma-autoalustaista laukaisuyksikköä. Neljällä laukaisuyksiköllä varustettuna patterin vahvuus on 14 miestä. Järjestelmässä käytettävä ajoneuvo sopii C-130 Hercules kuljetuskoneen rahtitilaan. Järjestelmä kykenee lukittautumaan yhtäaikaisesti kymmeneen maaliin, ilmassa matkalla kohteeseen voi yhtäaikaisesti olla 16 ohjusta. Torjuntasektori on täydet 360 astetta. Maksimikantama on valmistajan mukaan lentokonetta torjuttaessa yli 100 km ja ohjusta torjuttaessa 25 km. Minimietäisyys torjuttavaan kohteeseen on kolme kilometriä. Kokeissa ohjus on käynyt 15 km:n korkeudessa, ilmoitettu lakikorkeus on 20 km. Ohjus saa järjestelmän tutkalta jatkuvasti päivittyvän tiedon kohteen sijainnista. Järjestelmässä käytettävän Aster 30 -ohjuksen pituus on 5,2 m, halkaisija 18 cm, paino 510 kg ja lentonopeus 1 400 m/s.

SAMP/T oli tarjolla Suomen uudeksi alueilmatorjuntaohjusjärjestelmäksi (KKITO 2012), mutta puolustusministeriö valitsi yhdysvaltalais-norjalaisen NASAMS -järjestelmän. SAMP/T:n kaksi kilpailijaa ilmatorjuntaohjusmarkkinoilla ovat yhdysvaltalainen Patriot ja venäläinen S-300PMU,[1] joista kumpikaan ei ollut ehdolla Suomeen. Suorituskyvyltään kilpailun loppuvaiheessa mukana olleet järjestelmät ovat täysin erilaisia ja erään arvionselvennä mukaan SAMP/T:n olisi pitänyt olla tarjouskilpailun selkeä voittaja.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.