Europa Nostra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Europa Nostra -palkinto

Europa Nostra (latinaa, Meidän Eurooppamme) on kulttuuriperintöä vaaliva eurooppalainen järjestö. Järjestö toimii yhteistyössä Euroopan unionin, Euroopan neuvoston ja Unescon kanssa. Järjestöön kuuluu kulttuuriperintöä vaalivia yhdistyksiä. Sillä on noin 400 eurooppalaista jäsenjärjestöä ja yhteisöjäsentä. Myös yksityishenkilöt hyväksytään jäseneksi.

Suomesta Europa Nostralla on henkilö- ja yhteisöjäseniä, joista merkittävimmät ovat Suomen Kotiseutuliitto ja Suomen arkkitehtiliitto SAFA, Suomen Kulttuuriperinnön Säätiö, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura, Pohjoismaisen konservaattoriliiton Suomen osasto ry ja Ritarihuone. Europa Nostran valtuustossa on yksi suomalainen edustaja, arkkitehti Tapani Mustonen.

Suomeen perustettiin maaliskuussa 2011 Europa Nostran suomalainen paikallisyhdistys Europa Nostra Finland. Yhdistys jatkaa Europa Nostra in Finland (EN-F) -yhteistyöverkoston työtä. Europa Nostra Finlandin toimisto on Suomen Kotiseutuliitossa.

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia Europa Nostra -järjestöön kuuluvien suomalaisten jäsenten yhdyssiteenä sekä toteuttaa Europa Nostran pyrkimyksiä Suomessa ylläpitämällä ja herättämällä tietoisuutta kulttuuriperinnöstä, edistämällä pääsyä tutustumaan siihen ja parantamalla kulttuuriperinnön käyttömahdollisuuksia.

Europa Nostra myöntää vuosittain palkintoja kulttuuriperintöä vaalivista hankkeista. Vuonna 2012 palkintoja myönnettiin eri sarjoissa kaikkiaan 28 hankkeelle. Palkinnon sai Suomesta joensuulaisen Tuupovaara-Seuran restaurointi- ja koulutushanke. Seuran palkkaamat pitkäaikaistyöttömät restauroivat 32 kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusta. Lisäksi suoritettiin 8 ammattitutkintoa. Erityismaininnan sai suomalaisten opiskelijoiden konservointihanke Italiassa, konservointikohde oli Alvar Aallon suunnittelema paviljonki Venetsiassa. Turkulainen arkkitehti Benito Casagrande sai erityismaininnan elämäntyöstään, joka kohdistui muun muassa Turun historiallisen keskustan pelastamiseen.[1]

Pääpalkinto (Grand Prix) tuli Suomeen viimeksi vuonna 2009, jolloin sen sai Kesälahden kirkon vanhan tapulin ansiokas restaurointityö.

Suomesta on palkittu lisäksi Tapiolan uimahallin peruskorjaus (2008), Helsingin yliopiston Porthanian peruskorjaus (2007) ja Kierikkikeskus (2002).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuupovaara-Seuralle EU:n ja Europa Nostran kulttuuriperintöpalkinto 20.3.2012. Suomen Kotiseutuliitto. Arkistoitu 28.3.2013. Viitattu 21.3.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]