Euroopanpiikkiherne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Euroopanpiikkiherne
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit
Alaheimo: Faboideae
Tribus: Genisteae
Suku: Piikkiherneet Ulex
Laji: europaeus
Kaksiosainen nimi

Ulex europaeus
L. (1753)

Katso myös

  Euroopanpiikkiherne Wikispeciesissä
  Euroopanpiikkiherne Commonsissa

Euroopanpiikkiherne eli piikkiherne (Ulex europaeus) on hernekasveihin kuuluva talvivihanta piikkinen pensas. Se kasvaa 0,5–1,5 metriä korkeaksi. Pensaan oksat ovat uurteisia ja karvaisia. Piikit ovat usein haarovia. Lehdet ovat neulasmaisia ja 0,5–1 senttimetriä pitkiä. Piikkiherneen tuoksuvat keltaiset kukat ovat 1,5–2 senttimetriä pitkiä. Hedelmänä on 1,5–2 senttimetriä pitkä villakarvainen palko, jossa on kahdesta neljään siementä.[2]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopanpiikkiherne esiintyy alkuperäisenä Euroopassa, läntisessä Keski-Euroopassa ja Lounais-Euroopassa.[3] Muualla maailmassa se on laajalle levinnyt, haitallinen vieraslaji, esimerkiksi Pohjois-Amerikan länsi- ja koillisosissa (Kanada: Brittiläinen Kolumbia. USA: Havaiji, Kalifornia, Länsi-Virginia, Massachusetts, New York, Oregon, Pennsylvania, Virginia, Washington), Australiassa ja monilla valtamerten saarilla.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Contu, S.: Ulex europaeus IUCN Red List of Threatened Species. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 26.9.2016. (englanniksi)
  2. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 332. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  3. The Euro+Med PlantBase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. (levinneisyyskartta) (englanniksi) Viitattu 14.9.2017.
  4. Pinkka – Lajintuntemuksen oppimisympäristö: Euroopanpiikkiherne (Ulex europaeus)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.