Euroopan valuuttakurssin mekanismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Euroopan valuuttakurssijärjestelmä II (ERM II) on Euroopan unionin talousjärjestelmä, joka on ollut voimassa vuodesta 1999. Se on jatkoa edeltäjälleen, ERM:lle, ja sen tarkoituksena on vahvistaa euroalueen valuuttojen vakautta ja edistää talouskasvua.

ERM II:n toimintaperiaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ERM II toimii samankaltaisesti kuin ERM, mutta sen keskeinen ero on, että siinä ovat mukana vain euroalueen jäsenmaiden valuutat. Kunkin maan valuutan arvo suhteessa euroon määritellään tarkasti, ja jokaisen maan keskuspankki sitoutuu ylläpitämään valuuttansa arvoa tietyssä vaihteluvälissä euroon nähden. Jos jonkin maan valuutta uhkaa laskea liikaa, muut maat voivat ostaa sen valuuttaa, mikä vahvistaa sen arvoa ja ylläpitää kurssivakautta.

ERM II:n edut ja haasteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ERM II:llä on monia etuja. Se edistää talouskasvua ja vahvistaa euroalueen valuuttojen välistä vakautta. Se myös auttaa ehkäisemään valuuttakurssien liiallista heilahtelua, joka voi haitata kauppaa ja taloudellista vakautta. ERM II:n ansiosta euroalueen maat voivat myös helpommin käydä kauppaa keskenään ja edistää taloudellista yhdentymistä.

ERM II:llä on myös haasteita. Järjestelmä edellyttää, että kaikki maat noudattavat tiukkaa talouspolitiikkaa ja pitävät budjettialijäämänsä ja velkamääränsä tietyissä rajoissa. Tämä voi rajoittaa maiden taloudellista vapautta ja vaikeuttaa taloudellisten ongelmien ratkaisemista. Lisäksi ERM II ei ole täydellinen suoja valuuttakurssien heilahteluilta, ja sen valuuttakurssit voivat silti vaihdella tietyissä tilanteissa.

ERM II:n vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ERM II on ollut merkittävä askel kohti Euroopan taloudellista yhdentymistä. Se on edistänyt yhteistyötä euroalueen maiden välillä ja auttanut vakauttamaan Euroopan taloutta. Se on myös auttanut edistämään talouskasvua ja helpottanut kauppaa euroalueen sisällä. ERM II on myös vahvistanut euroalueen valuuttojen asemaa maailmanmarkkinoilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]