Euparkeria

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Eupakeria
Euparkeria BW.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Alaluokka: Diapsidit Diapsida
Osaluokka: Archosauromorpha
Heimo: Euparkeriidae
Suku: Eupakeria
Laji: capensis
Kaksiosainen nimi
Eupakeria capensis
Broom, 1913
Katso myös
 Commons-logo.svg Euparkeria Commonsissa

Euparkeria oli pieni ja ketterä matelija, joka eli triaskaudella 245–234 miljoonaa vuotta sitten valoisissa metsissä. Se oli noin 50 cm pitkä. Euparkerialla oli hoikka ruumis, pitkä häntä ja pieni kallo, jossa oli pieniä, teräviä hampaita. Niillä se söi hyönteisiä ja muita selkärangattomia.

Puolustautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euparkeria kehittyi pian permikauden joukkotuhon jälkeen. Se oli hyvin pieni ja sopeutui pian maailmaan. Pienessä koossa oli haittapuolia: näin pienellä eläimellä oli niin monia vihollisia, että sillä täytyi olla jonkinlaisia puolustautumiskeinoja. Euparkerialla oli lihaksikkaat takaraajat. Se pystyi nousemaan kahdelle jalalle ja juosta vihollista pakoon hurjaa vauhtia. Lisäksi sillä oli kaksi hyvin terävää kynttä, joilla se kynsi vastustajaa.

Löytäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enismmäiset euparkerian fossiilit löydettiin Afrikasta vuonna 1913. Parempia fossiileja löydettiin myöhemmin, vuonna 1924. Fossiileiden perusteella on päätelty, että euparkerialla oli erinomaiset haju- ja näköaistit. Euparkeria tarvitsi sellaisia ominaisuuksia pienten selkärangattomien pyydystämiseen.

Euparkeria ja dinosaurukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euparkeria kuului arkosaureihin eli ”valtiasliskoihin”. Se oli niiden primitiivisimpiä edustajia, sillä ensimmäiset arkosaurit kehittyivät permikaudella 300–250 miljoonaa vuotta sitten. Euparkeria oli siis sukua esimerkiksi krokotiileille, lentoliskoille ja dinosauruksille. Ei tiedetä, polveutuvatko dinosaurukset suoraan euparkeriasta. Ensimmäisiä tunnettuja dinosauruksia olivat esimerkiksi eoraptor, herrerasaurus ja Madagaskarilta löydetty tuntematon sauropodi. Näitä kolmea ja euparkeriaa erottaa kuitenkin 10 miljoonan vuoden kuilu, jolta ei tunneta lainkaan matelijoita. Oliko euparkeria dinosaurusten esi-isä, on vielä epäselvää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Haines, Tim & Chambers, Paul: Esihistoriallinen eläinmaailma, s. 181. Gummerus, 2007. ISBN 978-951-20-7276-7.