Eugène Michel Antoniadi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eugène Michel Antoniadi

Eugène Michel Antoniadi (187010. helmikuuta 1944) oli italialainen tähtitieteilijä, joka teki 1800-luvun lopuilla ja 1900-luvun alussa havaintoja Marsista, Merkuriuksesta ja Venuksesta. [1] Hänen nimestään esiintyy eri lähteissä erilaisia kirjoitusasuja: Eugenios Antoniadis, Eugène Michael Antoniadi tai jopa väärin kirjoittaen Eugène Marie Antoniadi.

Antoniadi tuki aluksi väitteitä Marsin kanavista, mutta suurella teleskoopilla vuoden 1909 Marsin opposition aikana tekemien havaintojensa perusteella hän päätteli kanavien olevan pelkkä optinen harha. Antoniadi piirsi myös Merkuriuksesta kartan, ja päätteli planeetan kääntävän aina saman puolensa kohti Aurinkoa. Nykyään tiedetään planeetan pyörivän 1/3 jaksossa kiertoaikaansa nähden, ja Antoniadin tehneen havaintojaan juuri silloin, kun planeetta käänsi saman puolen kohti aurinkoa.

Eräs Kuun kraattereista on nimetty Antoniadin mukaan. Ilmakehän rauhallisuutta, seeingiä, kuvataan muun muassa Antoniadin asteikolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karttunen, Hannu: Vanhin tiede – Tähtitiedettä kivikaudesta kuulentoihin, s. 392. Helsinki: Ursa, 2014. ISBN 978-952-5329-26-1.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.