Etiopianbanaanit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Etiopianbanaanit[1]
Ensete superbum
Ensete superbum
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Zingiberales
Heimo: Banaanikasvit Musaceae
Suku: Etiopianbanaanit Ensete
Horan.[2]
Katso myös

  Etiopianbanaanit Wikispeciesissä
  Etiopianbanaanit Commonsissa

Etiopianbanaanit eli pullobanaanit (Ensete) on yksi kolmesta banaanikasvien (Musaceae) heimoon kuuluvasta suvusta.

Etiopianbanaanien suvun on kuvannut alun perin Paul Fedorowitsch Horaninow (1796–1865) teoksessaan Prodromus Monographiae Scitaminarum vuonna 1862. Sukuun kuului tällöin yksi laji, Ensete edule, joka tunnetaan nykyisin nimellä etiopianbanaani (Ensete ventricosum). Suku ei kuitenkaan saanut yleistä hyväksyntää, ennen kuin E. E. Cheesman otti sen uudelleen käyttöön vuonna 1947 Kew Bulletinissa julkaistussa banaanikasvien taksonomiaa käsittelevässä artikkelissa. Etiopianbanaanit käsitti tällöin 25 lajia. Cheesman tosin myönsi, että kenttätutkimukset voivat osoittaa monen taksonin toistensa synonyymeiksi.[3]

Simmonds julkaisi vuonna 1960 uuden etiopianbanaaneja käsittelevän luokittelun. Lajimäärä oli tällöin vähentynyt kuuteen. Hiljattain Flora of China on julkaissut uuden Yunnanista löydetyn lajin, jolle on annettu nimeksi Ensete wilsonii. Laji muistuttaa Ensete glaucumia ja sen taksonominen asena on toistaiseksi vielä kiistanalainen. Myös Thaimaasta on löydetty mahdollisesti uusi laji, joka muistuttaa Ensete superbumia, mutta sitä ei ole vielä virallisesti kuvattu. Näiden lisäksi Aasiasta voi vielä löytyä muitakin tieteelle uusia lajeja.

Ensete-suku sisältää 6–7 lajia:

  1. Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Helsinki: Puutarhaliiton julkaisuja nro 363, 2012. ISBN 978-951-8942-92-7.
  2. ITIS (englanniksi)
  3. Gerda Rossel and David Constantine: Ensete (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]