Etelävaltioiden lippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäisen lipun viimeinen versio (Stars and Bars), käytössä 1861–1863
Toinen lippu, (Stainless Banner), käytössä 1863–1865
Kolmas ja viimeinen lippu (Blood-Stained Banner), käytössä vuonna 1865

Etelävaltioiden lipuilla (engl. flags of the Confederate States of America) tarkoitetaan Yhdysvaltain sisällissodan aikana erkaantuneen Amerikan konfederaation käyttämiä lippuja. Etelävaltioiden virallisia lippuja oli kolme. Nykyään eniten julkisuudessa näkyvä Etelävaltioiden lippu oli sotalippu, joka ei koskaan ollut siviilihallituksen virallisessa käytössä.[1]

Viralliset liput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen lippu, Stars and Bars, oli käytössä 1861–1863. Siinä on Itävallan lipun tapaan kolme vaakasuoraa raitaa, joista valkoinen on kahden punaisen välissä. Vasemmassa ylänurkassa on sininen neliö, jossa on ympyrän muodossa tähtiä. Ensimmäisessä versiossa tähtiä oli seitsemän, ja niitä lisättiin uusien osavaltioiden liittyessä konfederaatioon. Viimeisimmässä versiossa on kolmetoista tähteä, jotka edustavat konfederaation yhtätoista osavaltiota sekä Missouria ja Kentuckyä, jotka eivät koskaan erkaantuneet unionista.[1]

Toinen lippu, niin sanottu tahraton lippu (engl. Stainless Banner), oli valkoinen lippu, jonka vasemmassa yläkulmassa oli armeijan käytössä ollut sotalippu. Sen ajateltiin olevan liian lähellä antautumisen merkkinä käytettävää valkoista lippua, joten siihen lisättiin punainen pystysuora raita oikeaan reunaan.[2] Tätä kolmatta ja viimeistä lippua kutsutaan veren tahraamaksi lipuksi (engl. Blood-Stained Banner). Se ehti olla käytössä vain kaksi kuukautta ennen konfederaation antautumista ja sodan loppua.lähde?

Sotalippu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelävaltioiden sotalippu

Ensimmäisen lipun samankaltaisuus Yhdysvaltain lipun kanssa johti monesti sekaannuksiin, koska ne oli vaikea erottaa toisistaan taistelukentällä. Se aiheutti suuria ongelmia etenkin Bull Runin taistelussa, kun sotilaat ampuivat omiaan luullessaan niitä viholliseksi.[3] Lippu korvattiin taistelukentillä Etelän ristiksi (engl. Southern Cross) kutsutulla lipulla, Siinä on punaisella taustalla valkoisilla ääriviivoilla tummansininen vinoristi, jossa on kolmetoista valkoista konfederaation osavaltioita kuvaavaa tähteä.[4]

Sotalipun käyttö nykypäivänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös: Lost Cause

Sotalipun nykykäyttö alkoi vuoden 1948 presidentinvaalien alla Yhdysvaltain demokraattisesta puolueesta eronneiden, afroamerikkalaisten oikeuksia vastustavien ja rotuerottelua kannattavien Dixiecrat-puolueen kannattajien toimesta.[4][5] Sen käyttö kasvoi vastauksena Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeeseen 1950- ja 1960-luvuilla.lähde?

Monet lipun käyttäjät sanovat käyttävänsä sitä juhlistaakseensa "Etelän ylpeyttä", kannattaakseen osavaltioiden oikeuksia ja vastustaakseen liberalismia, mutta se usein mielletään edustamaan äärioikeistolaisuutta, valkoista ylivaltaa, rasismia ja orjuutta, koska Etelävaltiot, joita lippu edustaa, erkaantui liittovaltiosta ja päätyi sisällissotaan orjuuden säilyttämisen vuoksi.[6] Lippua on käyttänyt muun muassa Ku Klux Klan, äärioikeistolaiset ja Donald Trumpin kannattajat Charlottesvillen Unite the Right -mielenosoituksessa sekä Yhdysvaltain kongressitalon valtauksessa.[7]

Etelävaltioiden lipun käyttö on hyvin kiistanalainen Yhdysvalloissa, ja se on poistettu rasistisen taustansa takia esimerkiksi Mississippin osavaltion lipusta[8], jossa se oli ollut vuodesta 1894.[6] Heinäkuussa 2015 tapahtuneen afroamerikkalaisiin kohdistuneen Charlestonin kirkkoampumisen jälkeen verkkokaupat eBay ja Amazon sekä tavarataloketju Walmart lopettivat lipun kopioiden myymisen.[9] Ampuja Dylann Roofista oli löydetty kuva, missä hän poseerasi etelävaltioiden lipun kanssa, mikä johti niiden myyntilukujen moninkertaistumiseen Amazonissa ennen niiden poistamista sen valikoimasta.[6]

Lipun käyttö Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Etelävaltioiden lippu on liitetty osaksi Rockabilly-musiikin kulttuuria. Se rantautui Suomeen Englannista, kun Teddy & The Tigers kävi tutustumassa englantilaiseen rockabilly-kulttuuriin vuonna 1978. Monet suomalaiset eivät edes ajattele sitä Etelävaltioiden lippuna vaan puhtaasti rockabilly-lippuna, joka edustaa vain musiikkigenreä. Sen käyttö on kuitenkin vähentynyt nykypäivinä, kun tietoisuus sen alkuperän merkityksestä on levinnyt.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b flag of the Confederate States of America | Facts, Origin, Battle Flag, & Images Encyclopedia Britannica. Viitattu 29.7.2021. (englanniksi)
  2. What the Confederate flag’s design says about its legacy PBS NewsHour. 10.7.2015. Viitattu 29.7.2021. (englanniksi)
  3. How the Confederate battle flag became an enduring symbol of racism History. 12.1.2021. Viitattu 29.7.2021. (englanniksi)
  4. a b Confederate Battle Flag – Encyclopedia Virginia encyclopediavirginia.org. Viitattu 29.7.2021. (englanniksi)
  5. Strother, Logan; Ogorzalek, Thomas; Piston, Spencer: The Confederate flag largely disappeared after the Civil War. The fight against civil rights brought it back. The Washington Post. 12.6.2017. Viitattu 29.7.2021. (englanniksi)
  6. a b c Pride and prejudice? The Americans who fly the Confederate flag The Guardian. 6.8.2018. Viitattu 29.7.2021. (englanniksi)
  7. Brasher, Jordan: The Confederate battle flag, which rioters flew inside the US Capitol, has long been a symbol of white insurrection The Conversation. Viitattu 29.7.2021. (englanniksi)
  8. Pender, Geoff: Mississippians adopt new state flag after Confederate emblem flew for 126 years Mississippi Today. 4.11.2020. Viitattu 29.7.2021. (englanniksi)
  9. Fitzpatrick, Alexander: Amazon Is Pulling Down Confederate Flag Merchandise Time. 23.6.2015. Viitattu 18.3.2023. (englanniksi)
  10. Aaltonen, Mikko: Miten rasistisesta etelävaltioiden lipusta tuli Suomen rockabilly-fanien symboli? Helsingin Sanomat. 22.3.2021. Viitattu 30.7.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]