Etelä-Suomen ketjukolarisuma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Etelä-Suomen ketjukolarisuma on torstaina 17. maaliskuuta 2005 tapahtunut useiden, jopa satojen ajoneuvojen ketjukolaritapaus, joka on tähän mennessä pahin Suomessa sattunut liikennekaaos. Kolareita tapahtui lähes kaikilla Helsinkiin johtaneilla pääväylillä, vieläpä lähes samanaikaisesti. Onnettomuudessa kuoli kolme ihmistä, joista kaksi Porvoonväylällä ja yksi Lahdenväylällä. Loukkaantuneita oli 62. Kolareita sattui edellämainittujen teiden lisäksi Tuusulanväylällä ja Hämeenlinnanväylällä. Valtaosa kolareista ajottui puoli seitsemän ja aamuyhdeksän välille, jolloin liikennettä haittasi sankka lumisade.

Porvoonväylän kuolonkolarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pahimmassa paikassa Porvoonväylällä oli yhdessä kasassa kolme rekkaa ja noin 20 henkilöautoa. Samassa kolarisumassa oli myös Ilmailulaitoksen pääjohtaja Mikko Talvitie, joka menehtyi auton ollessa puristuksessa. Hän oli syntynyt vuonna 1945. Toinen vainajista oli vuonna 1948 syntynyt nainen, joka löydettiin ajoradalta. Hän oli sankassa lumisateessa astunut ulos autostaan ohi ajaneen auton eteen. Ulos astuminen on saattanut aiheuttaa kauempaa takana tulleiden autojen kolarisuman, joka Porvoonväylällä tapahtui.

Lahdenväylän kuolonkolari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahdenväylän kuolonkolarissa sai surmansa 1968 syntynyt tuusulalainen nainen. Kaikkiaan paikalla oli noin 80 autoa samassa sumassa. Sumassa oli mukana myös vaarallisia aineita sisältänyt kemikaalirekka, mutta sen tankkeihin ei kuitenkaan tullut vuotoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]