Ester Ringnér-Lundgren

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ester Ringnér-Lundgren
Salanimet Merri Vik, Kaj Ringnér, Beril Björk
Syntynyt 4. lokakuuta 1907
Norrköping, Ruotsi
Kuollut 26. toukokuuta 1993 (85 vuotta)
Ammatit opettaja, kirjailija
Kansalaisuus Ruotsin lippu Ruotsi
Tyylilajit sadut, lastenkirjat, nuorisoromaanit
Esikoisteos Kvirre och Hoppsan (1951)
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Ester Ringnér-Lundgren (4. lokakuuta 1907 Norrköping26. heinäkuuta 1993) oli ruotsalainen lastenkirjailija, joka kirjoitti satuja, lastenkirjoja ja nuorisoromaaneja. Hän julkaisi elinaikanaan yli 140 kirjaa. Ringnér-Lundgren on tunnetuin Lotta-sarjasta, jota hän kirjoitti salanimellä Merri Vik. Joitakin hänen kirjojaan käytettiin kouluissa ruotsinopetuksessa.

Vuonna 2005 perustettiin Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren -seura, jonka tarkoituksena on edistää kirjailijan tunnettuutta.

Elämäkerta ja kirjailijanura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ester Ringnérin isä Birger Ringnér oli merikapteeni ja meri ja merenkulku tulee esiin hänen kirjoissaan. Ester Ringnér kouluttautui alaluokkien kansakoulunopettajaksi. Hän julkaisi sadun Svenska Dagbladet -lehdessä vuonna 1927. Vuosien mittaan julkaistiin useita satuja Folkskolans Barntidning -lehdessä ja satukokoelma Bland tomtar och troll. Vuonna 1931 hän meni naimisiin opettaja Kurt Lundgrenin kanssa. Ringnér-Lundgrenin esikoisteos vuodelta 1951, Kvirre och Hoppsan, on satuteos kahdesta pienestä peikosta. Sitä seurasi samasta aiheesta jatkossa 20 kirjaa. Lotta-kirjoja julkaistiin vuosina 1958–1991 kaiken kaikkiaan 47 nimekettä. Lotta-kirjat käsittelevät Marie-Sofie Charlotta Månsson -tyttöä. Lotta-kirjoja on julkaistu Ruotsin lisäksi Islannissa, Norjassa, Tanskassa ja Suomessa.

Suomeksi Lotta-sarjan julkaisu aloitettiin vuonna 1974 kirjoista Käytä järkeäsi, Lotta! (Skärp dig, Lotta!) ja Niin Lotan tapaista (Ja, se Lotta) ja kirjoja julkaistaan edelleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]