Espanjan vallankumous

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kapinan johtaja kenraali Juan Prim
Tämä artikkeli kertoo vuoden 1868 vallankumouksesta. Sisällissodan aikaisesta sosiaalisesta vallankumouksesta katso Espanjan vallankumous (1936).

Espanjan vallankumous (esp. La Gloriosa, Loistokas) oli vuonna 1868 Espanjan asevoimien tekemä vallankumous, joka syrjäytti kuningatar Isabella II:n.

Kenraali Juan Primin johtama vuoden 1866 kapina ja kenraalien mellakka antoivat liberaaleille ja republikaaneille merkin siitä, että Espanjalla oli vakava ongelma valtion asioiden johdossa, ja joku pitäisi saada hallitsemaan maata. Liberaalit ja republikaanit maanpakolaiset tekivät sopimuksia Oostendessa vuonna 1866 ja Brysselissä 1867. Nämä sopimukset loivat rungon tärkeään kansannousuun. Kansannousun tavoitteena ei ollut vain pääministerin korvaaminen liberaalilla, vaan kuningatar Isabellan syrjäyttäminen, jota liberaalit pitivät syynä Espanjan tuloksettomuuteen.

Kuningattaren jatkuva valikointi liberaalien ja konservatiivien välillä oli raivostuttanut muita puolueita, ja teki mahdolliseksi rintaman, joka toimi yli puoluerajojen. Leopoldo O'Donnelin kuolema vuonna 1867 aiheutti näiden puolueiden lopullisen yhdistymisen. Moni puolueiden rajat ylittänyt liittyi lopulta kasvavaan liikkeeseen, jonka tavoitteena oli kaataa Isabella ja luoda paremmin toimiva hallitus.

Vallankumous alkoi syyskuussa 1868, kun amiraali Juan Bautista Topeten joukot aloittivat hänen johdollaan kapinan Cádizissa. Puoli vuosisataa sitten Rafael del Riego oli aloittanut vallankaappauksen samassa paikassa Isabellan isää vastaan.