Ernst John von Freyend

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ernst John von Freyend
Henkilötiedot
Syntynyt 25. maaliskuuta 1909
Saksan keisarikunnan lippu Breslau, Saksa
Kuollut 1980
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t) Natsi-Saksan vuosina 1935–1945 käytössä ollut lippu. Saksa
Taistelut ja sodat Toinen maailmansota
Sotilasarvo Everstiluutnantti
Joukko-osasto Oberkommando der Wehrmacht

Ernst John von Freyend (19091980) oli saksalainen Wehrmachtin upseeri, sotilasarvoltaan everstiluutnantti. Hän toimi toisessa maailmansodassa Wilhelm Keitelin adjutanttina.

Operaatio Valkyrie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ernst von Freyend oli yksi niistä upseereista, jotka selvisivät hengissä heinäkuun 20. päivän salaliittoon liittyvästä pommiräjähdyksestä Hitlerin komentopaikassa Wolfsschanzessa.

Ennen räjähdystä von Freyend oli lupautunut kantamaan eversti Claus von Stauffenbergin puolesta tämän laukkua, jossa silloin vielä virittämättömät räjähteet olivat. Von Stauffenberg, jolta puuttui oikea käsi kokonaan ja jonka vasemmassa kädessä oli vain kolme sormea, tokaisi pystyvänsä kantamaan laukkunsa itsekin. Von Freyendillä ei ollut tietoa, että laukussa oli räjähteitä.

Noin kello 12.25 von Stauffenberg pyysi lupaa käydä siistiytymässä ennen alkavaa kokousta. Von Freyend päästi Stauffenbergin yhdessä Werner von Haeftenin kanssa toiseen huoneeseen, jossa he virittivät räjähteen valmiiksi. Pommi räjähti kello 12.42, jolloin neljä henkilöä sai kuolemaan johtavat vammat. Hitler selvisi vähäisin vammoin ja myös Ernst von Freyend selvisi räjähdyksestä hengissä.

Elokuvassa Operaatio Valkyrie (2008) Ernst von Freyendiä esittää Werner Daehn.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ernst von Freyend kuoli 71 vuotiaana vuonna 1980.