Ernie Wise

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ernie Wise OBE (syntymänimeltään Ernest Wiseman, 27. marraskuuta 192521. maaliskuuta 1999) oli brittiläinen koomikko, joka muodosti yhdessä Eric Morecamben kanssa komediaduon Morecambe & Wise.

Wisen oikea nimi oli Ernest Wiseman, mutta hän muutti sen lähteäkseen showbisnekseen, johon hän pääsikin nuoressä iässä esiintyessään laulajana musiikkihallissa. Hän syntyi Leedsissä, Yorkshiressa. Hänen isänsä Harry, junarataportieeri, oli myös laulaja ja he esiintyivät yhdessä nimellä Bert Carson and his Little Wonder ("Bert Carson ja hänen pikkuihmeensä"). 1939 hän esiintyi brittikoomikko Arthur Askeyn kanssa tämän Bandwagon-ohjelmassa.

Ernie yhdisti voimansa Eric Morecamben kanssa vuonna 1941, ja heistä tuli yksi suurimmista komediaduoista koskaan. He saivat nimeä radiossa ja siirtyivät televisioon vuonna 1955. Yli kahdenkymmenen vuoden ajan heillä oli säännöllisiä sarjoja ITV:n ja BBC:n kanssa. Heidän tavaramerkkinsä oli tapa jolla he kutsuivat julkimoita ohjelmaansa vain tehdäkseen heistä pilaa.

Seuraten Ericin kuolemaa sydänkohtauksesta 1984, Ernie vietti paljon aikaansa Floridassa ja teki vain satunnaisia esiintymisiä, yleensä muistellen edesmennyttä kumppaniaan, vaikka hän esiintyikin säännöllisesti osanottajana ITV:n versiossa suositusta visailuohjelmasta What's My Line?

Britanniassa Ernie asui luksusasunnossa Thames-joen törmällä Maidenheadissä, Berkshiressa. Hän sai lievän halvauksen joulukuussa 1993, jota seurasi toinen elokuussa 1995. Ernie ilmoitti virallisesti jäävänsä eläkkeelle showbisneksestä kuntonsa heiketessä 70. syntymäpäivänään.

Ernie Wise kuoli sydänkohtaukseen sairaalassa Buckinghamshiressa 73-vuotiaana, lukuisien terveysongelmien seurauksena. Hän kuoli ennen vaimoaan, jonka oli nainut tammikuussa 1953. He eivät saaneet lapsia.

Mainostyö ja esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omaelämäkerrat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eric and Ernie (1973)
  • Still on my Way to Hollywood (1990)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]