Ernest Angley

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ernest Angley (1921 Gastonia, Pohjois-Carolina2021[1]) oli yhdysvaltalainen kristillinen evankelista ja kirjailija.

Angley syntyi Pohjois-Carolinassa, mutta hän muutti vuonna 1954 Ohion Akroniin. Hän aloitti Akronissa telttakokouksilla, mutta hänen toimintansa laajeni varsin nopeasti. Neljässä vuodessa Angleyllä oli jo yli 3 000 seuraajaa. Hän osti vuonna 1985 cuyahogafallsilaisen televisioaseman WBNX:n ja vuonna 1994 Cathedral of Tomorrow -kirkon toiselta televisioevankelistalta Rex Humbardilta.[1]

Angleyn megakirkko kukoisti useita vuosia, vaikka hänen paranamisväitteensä herättivätkin paikoin närkästystä. Münchenissä hänet pidätettiin 1984, jolloin häntä syytettiin petoksesta ja lääketieteen harjoittamisesta ilman lisenssiä. Guyanassa hän joutui virkavallan kritisoimaksi, kun hän väitti pystyvänsä parantamaan AIDSin.[1] Angleyn liiketoimet menestyivät kuitenkin niin hyvin, että hän hankki Boeing 747SP -koneen kuljettamaan lähetystyöntekijöitä ja humanitaarista apua ympäri maailmaa. Hän myös juonsi WBNX-kanavalla The 90 & 9 Club -ohjelmaa ja aoitti vuonna 2011 raamatuntutkimukseen keskittyneen verkko-opiston.[2] Angleyltä on suomennettu romaani Jäljelle jääneet (Raptured: A Novel on the Second Coming of the Lord, 1974).

Angleyn kirkon osallistumismäärä oli 2010-luvulla laskussa, mikä johtui ainakin osittain monista ilmitulleista skandaaleista. 21 entistä jäsentä syytti vuonna 2014 kirkkoa vaaralliseksi kultiksi, missä naisia rohkaistiin aborttiin ja lapsettomia miehiä tekemään vasektomian. Heidän mukaansa Angley oli itse homoseksuaali, joka tarkisti henkilökohtaisesti jokaisen leikatun sukupuolielimet. Kirkko sen sijaan omassa sanomassansa julisti homoseksuaalisuuden oleva synti. Angley kiisti kaikki syytökset, mutta vuonna 2018 kirkon entinen pastori Brock Miller nosti syytteen neljä vuotta kestäneestä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Angley nosti vastasyytteen kunnianloukkauksesta, ja helmikuussa 2020 juttu sovittiin oikeussalien ulkopuolella.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Bob Dyer: Televangelist Ernest Angley dies at the age of 99 Akron Beacon Journal. 7.5.2021. Gannett. Viitattu 8.5.2021. (englanniksi)
  2. Camryn Justice: Televangelist Ernest Angley dead at 99 News 5 Cleveland. 8.5.2021. Scripps Media, Inc. Viitattu 8.5.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.