Erityistalousalue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mahindra World City, erityistalousalue Chennaissa, Intiassa

Erityistalousalue (engl. Special economic zone tai SEZ) on jonkun maan sisässä oleva talousalue, jonka kauppa- ja talouslait eroavat muusta maasta.

Erityistalousalueen on tarkoitus on lisätä kaupankäyntiä, investointeja, työpaikkoja sekä luoda tehokasta hallintoa. Yritysten houkuttelemiseksi on erityistalousalueilla yleensä varsin liberaalit kauppa- ja talouslait, kuten verotukseen, kaupankäyntiin, investointeihin, käytäntöihin, pörssiyhtiöihin ja työvoiman säännöstelyyn liittyvät lait. Yrityksille voidaan tarjota verohelpotuksia tai vapautuksia veroista määräajaksi. Erityistalousalueet eroavat maittain kunkin maan lainsäädännön mukaan. Alueet on useissa maissa perustettu maan köyhimpiin osiin, ja tarkoituksena on nostaa seudun elintasoa suhteessa muuhun maahan.

Erityistalousalue voi lisätä maahan kohdistuvia suoria ulkomaisia investointeja. Yrityksille erityistalousalueet voivat tarjota mahdollisuuden valmistaa tuotteita markkinoille kilpailukykyiseen hintaan. Erityistalousalueita on kuitenkin syytetty työntekijöiden oikeuksien polkemisesta.