Erityisruokavalio
Erityisruokavalio on yhden tai useamman ruoka-aineen rajoittamista osana jonkin sairauden hoitoa. Ruokavalion tarkoituksena on tukea yksilön kokonaisvaltaista terveyttä[1]. Erityisruokavalioihin kuuluvat toisaalta myös uskonnollisista tai eettisistä syistä noudatettavat ruokavaliot kuten sianlihaton ruokavalio, kasvis- eli lihaton ruokavalio ja vegaaniruokavalio[2][3]. Muslimit käyttävät sallitusta ruoasta nimitystä halal ja juutalaiset košer. Monet hindulaiset ovat laktovegetaareja, mikä tarkoittaa sitä, etteivät he syö lihaa[4][5].
Yliherkkyydet ja ruoka-aineallergiat vaativat usein erityisruokavalion noudattamista. Pähkinät, soija, kala ja äyriäiset aiheuttavat eniten allergiaoireita aikuisilla ja lapsilla näiden lisäksi ennen kaikkea maito, kananmuna ja vehnä[6][7]. Muita yliherkkyydestä johtuvia erityisruokavaliota ovat esimerkiksi laktoosi-intoleranttien laktoositon ja keliaakikkojen gluteeniton ruokavalio[2]. Diabeteksen ja epilepsian[8] hoidossa on käytetty pitkään hiilihydraattien saantia rajoittavia ruokavalioita[9].
Erityisruokavaliossa täytyy olla erityisen huolellinen, jotta ruokavalion kokonaisuus säilyy monipuolisena ja tasapainoisena.[10]
Erityisruokavaliotaulukko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Huomiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ Jotkin vihannekset, kuten tomaatti, munakoiso, paprika ja kesäkurpitsa ovat tyypillisesti sallittuja.
- ↑ Peruna on tyypillisesti kielletty, mutta kassava, jamssi ja bataatti ovat sallittuja.
- ↑ a b Useimmat pescovegetaristit käyttävät maitotuotteita ja munia, mutta seagan-ruokavaliossa ne ovat kiellettyjä.
- ↑ Maitotuotteet kuuluvat laktovegetaariseen ja lakto-ovovegetaariseen ruokavalioon.
- ↑ Rasvaiset maitotuotteet, kuten kerma ja juusto, ovat tyypillisesti sallittuja, mutta vähärasvaiset ja rasvattomat maitotuotteet ovat kiellettyjä.
- ↑ Maitotuotteet ovat sallittuja, kunhan niitä ei syödä eikä käytetä ruoanlaitossa yhdessä lihatuotteiden kanssa
- ↑ Munat kuuluvat ovovegetaariseen ja lakto-ovovegetaariseen ruokavalioon.
- ↑ a b Heinäsirkat ovat joskus sallittuja, riippuen uskonnollisesta ryhmittymästä.
- ↑ Šiialaisuus kieltää nilviäisten ja useimpien äyriäisten syönnin, mutta katkarapujen sopivuudesta on ristiriitaisia tietoja.
- ↑ a b c d e f g Riippuu kastista: brahmiinit eli pappisluokkaan kuuluvat eivät syö lihaa ja kalaa, mutta alempiin kasteihin kuuluvat voivat syödä lihaa.
- ↑ Riippuu riistaeläimestä: esimerkiksi peura, jänis ja keihäsantilooppi ovat sallittuja mutta petoeläimet, norsut ja apinat kiellettyjä.
Luettelo erityisruokavalioista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
|
|
|
Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ Erityisruokavaliot Ruokavirasto. Viitattu 3.1.2023.
- ↑ a b Erityisruokavaliot peda.net. Viitattu 3.1.2023.
- ↑ Uskonnolliset ruokavaliot - uskonnonvapaus.fi uskonnonvapaus.fi. Viitattu 3.1.2023.
- ↑ The myth of the Indian vegetarian nation BBC News. 3.4.2018. Viitattu 3.1.2023. (englanniksi)
- ↑ Manolo Corichi: Eight-in-ten Indians limit meat in their diets, and four-in-ten consider themselves vegetarian Pew Research Center. Viitattu 3.1.2023. (englanniksi)
- ↑ Ruoka-allergiat, ruokayliherkkyydet ja ravitsemus Duodecim Terveyskirjasto. Viitattu 3.1.2023.
- ↑ Kotiliesi: Aikuisten ruoka-aineallergiat ovat usein ristiallergioita: Näin allerginenkin voi syödä omenaa Kotiliesi.fi. 26.9.2020. Viitattu 3.1.2023.
- ↑ Nicholas G. Norwitz & Shebani Sethi Dalai & Christopher M. Palmer: Ketogenic diet as a metabolic treatment for mental illness. Current Opinion in Endocrinology, Diabetes & Obesity, 6.8.2020, nro 5, s. 269–274. doi:10.1097/MED.0000000000000564. ISSN 1752-296X. Artikkeli verkossa. en-US
- ↑ C Chen et al: Effect of a 90 g/day low-carbohydrate diet on glycaemic control, small, dense low-density lipoprotein and carotid intima-media thickness in type 2 diabetic patients: An 18-month randomised controlled trial. PLOS ONE, 2020, 15. vsk, nro 10, s. e0240158. PubMed:33017456. doi:10.1371/journal.pone.0240158. ISSN 1932-6203. Artikkelin verkkoversio.
- ↑ Erityisruokavaliot (Arkistoitu – Internet Archive)Finfood