Erityisruokavalio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Erityisruokavaliossa rajoitetaan yhden tai useamman ruoka-aineen käyttö terveydellisistä (kuten ruoka-allergiasta tai sairaudesta), eettisistä tai elämänkatsomuksellisista syistä. Erityisruokavalio voi olla sopimattoman ruoka-aineen korvaamista toisella, valmistautumista laboratoriotestiin, laihduttamista, perustua nielemis- tai puremisongelmiin, korkeaan verenpaineeseen tai veren rasva-arvoihin, sairauksiin kuten syövän, munuais- ja muiden elinsairauksien tai perinnöllisten aineenvaihduntasairauksien hoitoon.[1] Erityisruokavaliossa täytyy olla erityisen huolellinen, jotta ruokavalion kokonaisuus säilyy monipuolisena ja tasapainoisena.[2]

Fineli luokittelee erityisruokavalioksi gluteenittoman, kolesterolittoman, lakto-ovo-vegetaarisen, laktoosittoman, laktovegetaarisen, maidottoman, munattoman, rasvattoman, runsaskuituisen, vegaanisen, vähäkolesterolisen ja vähärasvaisen ruokavalion.[3] Finfood luettelee erityisruokavalioiksi muun muassa ruoka-aineallergioista ja yliherkkyydestä johtuvat ruokavaliot, laktoosittoman ruokavalion, keliaakikon ruokavalion, kasvisruokavaliot, urheilijan ravitsemuksen ja diabeetikon ruokavalion.[4]

Jotkut ryhtyvät erityisruokavaliolle sen vuoksi, että he eivät siedä jotain ravintoainetta. Laktoosi-intoleranssi estää maitosokerin hajoamista. Keliakiassa viljojen gluteeni vaurioittaa suolistoa. Allergioihin sisältyy muun muassa kananmuna-allergia ja pähkinäallergia. Maitoallergiassa lehmänmaidon proteiini saa aikaan ihmiselle allergisen reaktion.[5]

Joissakin uskonnoissa noudatetaan erityisruokavaliota. Juutalaiset käyttävät sallitusta ruoasta nimitystä košer ja muslimit halal. Myös esimerkiksi hindulaisuuteen kuuluu erityisruokavalio, varsinkin ylemmissä kasteissa.

Erityisruokavaliotaulukko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruoka-ainetyyppi Kaikkiruokainen Lihansyöjä Semivegetaarinen ruokavalio Pescovegetaarinen ruokavalio Kasvisruokavalio Vegaaniruokavalio Fruitarismi Paleoruokavalio Ketogeeninen ruokavalio Košer (juutalaisuus) Halal (islam) Hindulaisuus
Hedelmät Yes No Yes Yes Yes Yes Yes Yes No Yes Yes Yes
Marjat Yes No Yes Yes Yes Yes Yes Yes No Yes Yes Yes
Vihannekset Yes No Yes Yes Yes Yes Yes/No[a] Yes Yes Yes Yes Yes
Lehtivihannekset Yes No Yes Yes Yes Yes No Yes Yes Yes Yes Yes
Palkokasvit Yes No Yes Yes Yes Yes Yes No No Yes Yes Yes
Pähkinät Yes No Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
Mukulat Yes No Yes Yes Yes Yes No Yes/No[b] No Yes Yes Yes
Sienet Yes No Yes Yes Yes Yes No Yes Yes Yes Yes Yes
Viljatuotteet Yes No Yes Yes Yes Yes No No No Yes Yes Yes
Hunaja Yes No Yes Yes Yes No No Yes No Yes Yes Yes
Maitotuotteet Yes No Yes Yes/No[c] Yes/No[d] No No No Yes/No[e] Yes[f] Yes Yes
Munat Yes Yes Yes Yes/No[c] Yes/No[g] No No Yes Yes Yes Yes Yes/No
Hyönteiset Yes Yes Yes/No No No No No Yes Yes No[h] No[h] Yes/No
Äyriäiset ja nilviäiset Yes Yes Yes Yes No No No Yes Yes No Yes/No[i] Yes/No[j]
Kala Yes Yes Yes Yes No No No Yes Yes Yes Yes Yes/No[j]
Siipikarja Yes Yes Yes No No No No Yes Yes Yes Yes Yes/No[j]
Sianliha Yes Yes No No No No No Yes Yes No No Yes/No[j]
Naudanliha Yes Yes No No No No No Yes Yes Yes Yes No
Lampaanliha Yes Yes No No No No No Yes Yes Yes Yes Yes/No[j]
Riista Yes Yes No No No No No Yes Yes No Yes/No[k] Yes/No[j]
Verituotteet Yes Yes No No No No No Yes Yes No No Yes/No[j]
Alkoholijuomat Yes No Yes Yes Yes Yes No No No Yes No Yes/No

Huomiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jotkin vihannekset, kuten tomaatti, munakoiso, paprika ja kesäkurpitsa ovat tyypillisesti sallittuja.
  2. Peruna on tyypillisesti kielletty, mutta kassava, jamssi ja bataatti ovat sallittuja.
  3. a b Useimmat pescovegetaristit käyttävät maitotuotteita ja munia, mutta seagan-ruokavaliossa ne ovat kiellettyjä.
  4. Maitotuotteet kuuluvat laktovegetaariseen ja lakto-ovovegetaariseen ruokavalioon.
  5. Rasvaiset maitotuotteet, kuten kerma ja juusto, ovat tyypillisesti sallittuja, mutta vähärasvaiset ja rasvattomat maitotuotteet ovat kiellettyjä.
  6. Maitotuotteet ovat sallittuja, kunhan niitä ei syödä eikä käytetä ruoanlaitossa yhdessä lihatuotteiden kanssa
  7. Munat kuuluvat ovovegetaariseen ja lakto-ovovegetaariseen ruokavalioon.
  8. a b Heinäsirkat ovat joskus sallittuja, riippuen uskonnollisesta ryhmittymästä.
  9. Šiialaisuus kieltää nilviäisten ja useimpien äyriäisten syönnin, mutta katkarapujen sopivuudesta on ristiriitaisia tietoja.
  10. a b c d e f g Riippuu kastista: brahmiinit eli pappisluokkaan kuuluvat eivät syö lihaa ja kalaa, mutta alempiin kasteihin kuuluvat voivat syödä lihaa.
  11. Riippuu riistaeläimestä: esimerkiksi peura, jänis ja keihäsantilooppi ovat sallittuja mutta petoeläimet, norsut ja apinat kiellettyjä.

Luettelo erityisruokavalioista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.