Erittäin niukkaenerginen ruokavalio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Very Low Calorie Diet (VLCD) tai erittäin niukkaenergiainen ruokavalio (ENED) on ruokavalio, jossa ruokavalionkorvikkeet sisältävät vuorokautta kohti energiaa alle 800 kcal vuorokaudessa. Se on yksi suomalaisen lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -suosituksessa mainituista menetelmistä aikuisten lihavuuden hoitoon, ja sitä tulee toteuttaa lääkärin valvonnassa.

Ruokavalio sisältää pienestä energiamäärästään huolimatta kaikki tarvittavat ravintoaineet. Vuorokauden aikana ruokavaliota noudattava henkilö nauttii hyvälaatuista proteiinia vähintään 50 g, hiilihydraatteja vaihtelevasti 10-80 g, välttämättömiä rasvahappoja vähintään 3 g sekä vitamiineja ja hivenaineita.

Perehtynyt lääkäri arvioi etukäteen potilaan sopivuuden niukkaenergiaiselle ruokavaliolle. ENE-ruokavaliota eivät voi aloittaa normaalipainoiset (painoindeksi alle 25 kg/m2), vaikeaa sairautta sairastavat, tyypin 1 diabetestä sairastavat, raskaana olevat tai imettävät äidit eikä syömishäiriötä tai psykoosia sairastavat henkilöt. Pysyvä lääkitys ei ole este ENE-dieetin käytölle, mutta diabeteslääkitystä pitää vähentää dieetin ajaksi.

Erittäin niukkaenergistä ruokavaliota käytetään lääkärin valvonnassa yleensä 6-12 viikkoa, enimmillään 16 viikkoa. Laihdutuskuurin tulokset voivat olla hyvinkin suuria: 10-20 kilon painon pudotus on mahdollinen. Muutokset ruokailutottumuksissa ja liikunnan lisääminen ovat välttämättömiä asioita pysyvien tulosten aikaansaamiseksi, eli painon pysyvä pudottaminen ei onnistu ilman elämäntapojen muutoksia.

Ateriankorvikkeet eli LCD-tuotteet sisältävät enemmän kilokaloreita per ateria kuin VLCD/ENE-tuotteet. Tuotteita voi käyttää pidemmän aikaa painonhallinnassa ja korvata niillä 1–3 päivän aterioista, joten ne soveltuvat saavutetun painon ylläpitoon.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]