Erica Hahn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erica Hahn
Luoja(t) Shonda Rhimes
Näyttelijä(t) Brooke Smith
Ensiesiintyminen Greyn anatomian jaksossa
"17 Seconds"
Henkilötiedot
Ammatti kardiologian vastaava kirurgi
Sukupuoli nainen
Suhteet
Tutut Callie Torres ex-tyttöystävä
Mark Sloan

Tri. Erica Hahn on kuvitteellinen kirurgi ABC:n televisiosarjassa Greyn anatomia. Häntä esittää Brooke Smith. Hahn esiintyi osassa jaksoista sarjan kolmannella ja toisella tuotantokaudella, ja liittyi neljännellä kaudella sarjan päänäyttelijöiden joukkoon.

Hahn on erittäin ammattimainen henkilö, ja häntä on kuvailtu jopa työnarkomaaniksi.[1] Hän on merkittävän ankara apulaislääkäri Cristina Yangia (Sandra Oh) kohtaan, ja on kertonut, että nainen muistuttaa kovasti häntä itseään. Hän on monesti tyrmännyt kaikki plastiikkakirurgi Mark Sloanin (Eric Dane) romanttiset yritykset väittäen, että pitää mieluummin yksityiselämänsä erossa työelämästään. Tästä huolimatta neljännen kauden lopulla hänellä on romanssi Callie Torresin (Sara Ramirez) kanssa. Tarinaa on kehuttu siitä, kuinka realistisesti se esittää orastavaa lesbosuhdetta, mutta kuitenkin Gay & Lesbian Alliance Against Defamation -yhdistyksen henkilöt ovat olleet epäileväisiä sen suhteen, kuinka sarjassa on puhuttu "kimppakivasta" Hahnin, Torresin ja Sloanin välillä.

Hahn kirjoitettiin ulos Greyn anatomiasta marraskuussa 2008.

Luonti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erica Hahnia suunniteltiin aluksi vain pieneksi hahmoksi, lyhytikäiseksi kilpailijaksi Preston Burkelle (Isaiah Washington). Hahmo esiintyi ensin sarjan toisen tuotantokauden kolmessa jaksossa, ja sen jälkeen sen kolmannen kauden kahdessa jaksossa. Kun keskusteltiin siitä, että Hahnista tulisi yksi päähenkilöistä kolmannen kauden jälkeen, Smith sanoi: "En tosiaan ajatellut että se toimisi"[2] ja vitsaili "Joka kerta toivoin, että he soittaisivat, mutta toivoin myös että he eivät soittaisi - vähän niin kuin silloin kun olin sinkku."[3] Kuitenkin, kun Isaiah Washington lähti sarjasta, Hahn tuotiin takaisin päähahmoksi neljännelle kaudelle Burken paikalle Seattle Gracen kardiologian vastaavaksi kirurgiksi.

Smith on sanonut, ettei hän odottanut että hahmosta tulisi todella vakituinen sarjaan, koska "hän ei halunnut pettyä, jos se ei tapahtuisikaan".[1] Hän on sanonut että päätös syntyi sen perusteella, että hän halusi tutkia hahmoa syvemmin: "Kun työskentelen jonkun sellaisen kanssa, millä on alku, keskikohta ja loppu, voin luoda kaaren. Tri. Hahnin kanssa minun täytyy selvittää, kuka hän on."[2] Tutkiessaan roolia Smith seurasi oikeaa sydänleikkausta. Hän kertoi hänen tutkintansa olevan stressaavaa: "Minusta tuli hyvin neuroottinen sen suhteen, etten mennyt lääketieteelliseen kouluun. En ole oikeasti lääkäri"[3] ja sanoen myös: "Minulla ei ole aavistustakaan millaista on olla kirurgi ja silti minun täytyy esittää, että olen todella hyvä siinä.[2] Minun täytyy näyttää siltä kuin olisin tehnyt sitä pitkän aikaa."[3]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smith on hahmonsa luonnetta kuvaillessaan sanonut: "Dr. Hahn on työnarkomaani ja erittäin ammattimainen. [...] Luulen että hänestä tuntuu, että työssä pitää olla ammattimaisuutta, ja kun muut ihmiset tekevät asioita epäammattimaisesti hän hermostuu."[1] Hän on lisännyt tähän myös: "Hänellä on pieniä sääntöjä hänen päässään siitä, kuinka töissä tulee käyttäytyä. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei hän voisi rikkoa niitä sääntöjä. Mutta kaikkien muiden tulee noudattaa niitä."[3] Stacy McKee, neljännen kauden jakson "Kung Fu Fighting" käsikirjoittaja, on sanonut yksinkertaisesti: "Hardcore. [...] A kick ass female surgeon."[4] Smith on selittänyt, etteivät sarjan käsikirjoittajat "halunneet kiirehtiä Hahnin pidettäväksi tekemisessä, ja he toivoivat, ettei se haittaisi minua. Monet näyttelijät eivät halua olla epäpidettyjä, vaikka he olisivatkin pahoja. Mutta minua se ei haittaa - minä olen hyvä olemaan epäpidetty."[5] Sarjan luoja Shonda Rhimes on sanonut Hahnin ja apulaislääkäri Cristina Yangin välisestä kilpailusta: "Hahn on loistava kirurgi ja mainio potilaidensa kanssa, mutta hänen opettamisensa? No, sanotaan nyt niin, että hän voisi olla vähän rakastavampi oppilaitaan kohtaan, erityisesti Cristinaa. [...] Säälin Hahnia, koska hän kasvoi kirurgisessa maailmassa, jossa oli paljon vähemmän nasiia kuin nyt."[6] Trish Doolan, joka puhui tuottajien kanssa lesbotarinasta Hahnin ja Callie Torresin välillä, sanoi hahmosta: "Hän on erittäin vahva, erittäin hyvä siinä mitä tekee, ja itse asiassa monet miehet kokevat sen uhaksi. Hän on erittäin itsevarma sen kanssa, mitä hän tekee ja kuka hän on".

Suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heti Hahnin saapumisen jälkeen Mark Sloanille huomattiin kehittyneen tunteita naista kohtaan, mutta hänet torjuttiin heti. Hahmo selitti haluavansa pitää yksityis- ja työelämänsä erillään toisistaan, mutta Smith sanoi: "Hän tuli väärään sairaalaan jos hän kuvitteli, ettei hänellä tulisi olemaan yksityiselämää!"[5] Smith on myöntänyt salakuunnelleensa käsikirjoittajien tapaamisia yrityksenään selvittää, mitä hänen hahmonsa romanttisella puolella oli luvassa. Sitä varjeltiin tarkasti, jopa häneltä.[5] Hän keskusteli TV Guiden päätoimittaja Michael Ausiellon kanssa siitä, kuinka hän ja Sandra Oh olivat yrittäneet saada Hahnin ja Cristinan välille lesbosuhdetta.[1] Hän oli samaa mieltä Ausiellon mielipiteestä siitä, että Hahn olisi "loistava lesbo"[1] ja: "Olen antanut [tuottajien] ymmärtää, että olen avoin sen suhteen. [...] He olivat: 'Okei, ehdotus huomioitu!' Luulen, että he halusivat minun jo olevan hiljaa."[1] Kuitenkin Smith on paljastanut, että kun hän ja Shonda Rhimes keskustelivat ensi kerran siitä mahdollisuudesta, että Hahn olisi homo: "Me tunsimme, että olisi liian selvää, että vahva, vaikutusvaltainen nainen olisi lesbo".[7]

"Eri-Cal", "Callica"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väitteestä huolimatta neljännene tuotantokauden lopussa Hahnin nähtiin lähentyvän ortopedi Callie Torresin kanssa, ja suhdetta alettiin kutsua "Eri-Caliksi"[7] ja myöhemmin "Callicaksi".[8] Rhimes on sanonut: "Calliella ja Ericalla on kieltämätöntä kemiaa. Tarinan paljastuminen on jotain, jota kirjoittajat odottavat innolla. Haluan pitää heidän suhteensa sellaisena kuin show'n muutkin suhteet ovat - se tulee olemaan suloinen, hauska, rehellinen ja hieman likainen."[7] Hän on selittänyt näiden kahden suhteen kehittämistä: "Me halusimme sen olevan aito - ei jokin stuntti, joka saisi ihmiset puhumaan. Me halusimme nähdä, mitä tapahtuisi, jos nainen alkaisi yhtäkkiä saada tunteita toista naista kohtaan."[9] Hahmot suutelivat toisiaan kauden päätösjakson lopussa, ja After Ellen sanoikin: "Calliesta ja Ericasta tuli ainoat vakituiset lesbot/biseksuaalit naishahmot tällä hetkellä televisiossa. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun kaksi vakituista hahmoa on aloittanut lesboromanssin." Ennen tarinaan suostumista sarjan tuottajat juttelivat Gay & Lesbian Alliance Against Defamationin kanssa varmistaen, että he hyväksyivät sen.

Puhuessaan omasta reaktiostaan tarinaan Smith on sanonut: "Olin riemastunut. Se oli loistava ajatus."[10] Hän paljasti etteivät käsikirjoittajat olleet täysin paljastaneet hänelle hänen hahmonsa taustasta romanssien suhteen, ja sanoi: "Moni asia on yhä hämärän peitossa. Tarkoitan, että meillä on se, mitä kirjoittajat ajattelevat ja vähän mitä minä olen ajatellut mielessäni. Ehkä olin ihastunut lukiossa tai collegessa tai jotain - hänellä oli jotain, mutta en usko että hän on koskaan - minusta tuntuu, että tämä saattaa olla hänen ensimmäinen kertansa."[10] Samasta aiheesta jatkaen Smith puhui Kristin Dos Santosin kanssa hänen hahmonsa romanttisen historian puutteesta. Hän sanoi: "Ensi viikolla katson käsikirjoitusta ja olen tyyliin: 'Voi Luoja, olen ollut vuosia lesbo enkä ole tiennyt sitä!'"

Kun Erican poiskirjoitus paljastettiin, Smithiltä kysyttiin, oliko hän iloinen siitä, minkä suunnan tarina oli ottanut. Hän vastasi: "Tiedäthän, minä olin jo ihan sinut sen kanssa. Minä olin itse henkilökohtaisesti vähän kärsimätön tämän 'homopaniikin' kanssa, mutta sehän oli kuitenkin enemmän Callien juttu. Minä luulen, että Tri. Hahn oli jo vähän käsittämässä sitä."[8]

Lähtö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

3. marraskuuta 2008 Entertainment Weeklyn Michael Ausiello kertoi, että Erica lähtisi 6. marraskuuta Greyn anatomiasta.[8] Sarjan luoja Shonda Rhimes kommentoi paljastusta:

»Brooke Smith was obviously not fired for playing a lesbian. Clearly it's not an issue as we have a lesbian character on the show -- Calliope Torres. Sara Ramírez is an incredible comedic and dramatic actress and we wanted to be able to play up her magic. Unfortunately, we did not find that the magic and chemistry with Brooke's character would sustain in the long run. The impact of the Callie/Erica relationship will be felt and played out in a story for Callie. I believe it belittles the relationship to simply replace Erica with 'another lesbian.' If you'll remember, Cristina mourned the loss of Burke for a full season.[8]»

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahnin ensiesiintymisessä sarjassa kerrotaan, että hän on yhden päähenkilön, Preston Burken, pitkäaikainen kilpailija kardiologiassa. Hänen kerrotaan olevan kardiologian vastaava kirurgi Seattle Presbyterian -sairaalassa, kun hän ja Burke taistelevat luovutetusta sydämestä. Hahn esiintyy uudestaan kolmannella kaudella, kun George O'Malley (T.R. Knight) kutsuu hänet konsultoimaan hänen isänsä sydänläpän paikkaamisen.

Hahn siirtyy Seattle Gracen sairaalaan neljännen kauden jaksossa "Haunt You Everyday" suoritettuaan onnistuneen sydämensiirron kirurgian ylilääkärin, Richard Webberin, pyynnöstä. Hän saa Burken työn kardiologian vastaavana. Hahn alkaa heti ärsyyntyä Burken entisen oppilaan ja kihlatun Cristina Yangin käytöksestä, eikä hän päästä häntä hänen leikkauksiinsa. Hän paljastaa myöhemmin Addison Montgomerylle (Kate Walsh) olevansa tarkoituksellisen ankara Cristinaa kohtaan, koska hän muistuttaa häntä itseään hänen erikoistumisaikanaan.

Hahn joutuu toistuvasti torjumaan plastiikkakirurgi Mark Sloanin iskuyrityksiä. Hän sanoo kokevansa Sloanin erittäin hurmaavaksi, mutta toivovansa, että voisi pitää yksityis- ja työelämänsä erillään toisistaan. Hänelle kehittyy ystävyyssuhde Callie Torresin kanssa. Callie kuitenkin hermostuu hetkeksi ajatellessaan, että Hahnilla on tunteita häntä kohtaan. Neljännen kauden päätösjaksossa pari kuitenkin suutelee toisiaan.

Viidennellä kaudella pari yrittää ryhtyä suhteeseen keskenään, mutta sillä välin, kun Erica tulee sinuiksi oman seksuaalisuutensa kanssa hyvin nopeasti, Callie on yhä epävarma. Hän päättää siis harrastaa seksiä Mark Sloanin kanssa "varmistuakseen asiasta". Erica antaa hänelle tämän anteeksi, mutta päättää lopulta, ettei halua ryhtyä suhteeseen Callien kanssa, jos tämä ei ole varma tunteistaan. Niinpä Hahn jättää Callien ja lähtee Seattle Gracen sairaalasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Grey's Doc is Staying! Now for the Big Question... 25.10.2007. TV Guide. Arkistoitu May 26, 2008. Viitattu 30.6.2008.
  2. a b c Claustro, Lisa. "Smith "Didn't Really Think" Grey's Anatomy Stint Would "Work Out"", The Daily News, 2007-12-13. Luettu 2008-06-30. 
  3. a b c d Sicha, Choire. "Dr. Hahn, you are wanted in surgery", Los Angeles Times, 2007-10-28. Luettu 2008-06-30. 
  4. Stacy McKee on "Kung Fu Fighting"... 9.11.2007. Grey Matter. Viitattu 30.6.2008.
  5. a b c Rochlin, Margy. "Grey's Anatomy's Brooke Smith Kisses and Tells", TV Guide, 2008-05-15. Luettu 2008-06-30. 
  6. The End of the Beginning... Part II... 2.6.2008. Grey Matter. Viitattu 29.6.2008.
  7. a b c Rice, Lynette. "'Grey's Anatomy': Shonda Rhimes on her plans for Erica and Callie", Entertainment Weekly, 2008-05-23. Luettu 2008-06-30.  [vanhentunut linkki]
  8. a b c d Ausiello, Michael. "Grey's Anatomy Discharges Erica Hahn", Entertainment Weekly, 2008-11-03. Luettu 2008-11-03. 
  9. The End of the Beginning... 22.5.2008. Grey Matter. Viitattu 29.6.2008.
  10. a b A Quickie With Brooke Smith 22.7.2008. After Ellen. Arkistoitu 10.1.2013. Viitattu 2.9.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]