Erhu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erhu

Erhu (二胡, pinyin èrhú) on kiinalainen kaksikielinen jousisoitin.[1] Sitä käytetään kiinalaisessa musiikissa sekä soolosoittimena että yhtyeissä. Erhu kuuluu niin sanottuun huqin-soitinten ryhmään. Erhua on käytetty kiinalaisessa musiikissa yli tuhannen vuoden ajan. Erhu on kehittynyt kaksikielisestä kiinalaisesta xiqin-luutusta, jonka juuret löytyvät tuhat vuotta sitten Kiinassa eläneen mongolialaisen Xi-kansan keskuudesta.

Erhun kahdeksankulmainen resonaattori on tavallisesti tehty eebenpuusta tai santelipuusta, ja sen etuosan aukko on peitetty pytonkäärmeen nahalla. Käärmeennahka antaa soittimelle sen ainutlaatuisen sointivärin. Kaikukopasta lähtee pystysuora kaula, jonka päässä on kaksi suurta viritystappia.

Toisin kuin länsimaisissa jousisoittimissa, erhussa ei ole otelautaa, vaan sen kieliä painetaan ilmassa. Toinen erhun ominaispiirre on sen 76 senttimetriä pitkä jousi. Kaareva jousi päällystetään hevosenjouhilla ja kiinnitetään kahden kielen väliin siten, ettei sitä voi irrottaa. Erhun kielet tehdään perinteisesti silkistä, mutta nykyään käytetään myös metallisia kieliä.

Erhua soitetaan istualtaan, resonaattori vasenta reittä vasten. Vasen käsi liikkuu pystysuunnassa etsien oikeaa sävelkorkeutta samalla kun oikea käsi liikuttaa jousta vaakasuunnassa.

Kielet on yleensä viritetty länsimaisen puhtaan kvintin päähän toisistaan (yleensä d4 ja a4). Soittimessa ei ole otelautaa, joten soitosta kuuluva ääni liikkuu saumattomasti ja ääni voi kuulostaa länsimaiseen sävellajikeskeiseen musiikkiin tottuneelle alkuun "epävireiseltä". Nykymusiikissa erhua voi soittaa myös näppäillen, jolloin syntyy vaimea ja kaiuton ääni.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Erhu - Chinese violin or fiddle philmultic.com. Montreal, Quebec, Kanada: Philmultic Management & Productions Inc.. Viitattu 3.7.2010. (englanniksi)
  2. Erhu: Kiinan vastine viululle radio86.com. Viitattu 5.11.2011.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Erhu.