Kuntopyörä

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Ergometri)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moderni kuntopyörä

Kuntopyörä on kuntolaite polkupyöräilyä liikunnallisesti vastaavaan paikallaan kuntoiluun. Se on maailman yleisimpiä kuntolaitteita. Se kuuluu lähes jokaisen kuntosalin laitevalikoimaan ja on hyvin yleinen myös kotikäytössä. Kuntopyöräilyllä, kuten normaalillakin pyöräilyllä voidaan kehittää aerobista kuntoa sekä jalkalihasten kestävyyttä sekä laihduttaa. Kuntopyörässä on samantapaiset polkimet, satula ja kädensijallinen tanko kuin liikkuvassa polkupyörässä.

Mekaaninen kuintopyörä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mekaanisessa kuntopyörässä toimintona itse polkemisen ohella on ehkä vain vastuksen säätö. Vastuksen muodostaa yleensä vauhtipyörää puristava hihna, joka vastusta vahvistettaessa kiristyy ja pienennettäessä löystyy.

Sähköinen kuntopyörä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyaikaisessa sähköisessä kuntopyörässä on yleensä sekuntikello, kalorinkulutusmittari, sykemittari sekä mittarit sille, kuinka nopeasti liikkuva polkupyörä vastaavalla nopeudella poljettaessa kulkisi ja kuinka paljon matkaa polkupyörä yhtä pitkällä vastaavalla tauottomalla polkemisella etenisi. On myös erikoismalleja, joissa toimintoja on jopa vielä enemmän. On sellaisiakin sähköisiä kuntopyöriä, joilla polkeminen kerryttää akkuun energiaa tulevaisuudessa johonkin käytettäväksi. Toisaalta sähköistäkin kuntopyörää voi polkea myös ilman sähköä. Sähköisen kuntopyörän vastus on joko manuaali- tai servosäätöinen kestomagneettivastus tai sähkömagneettivastus.[1] Tuntuma on pyöräilymäisempi kuin mekaanisen kuntopyörän.

Ergometriksi kutsutaan laitetta, joka osaa mitata harjoittelun tehonkulutuksen watteina. Ergometri ovat tavallisimmin juuri sähköinen kuntopyörä, mutta voi olla myös muu sähköinen kuntoilulaite, esimerkiksi sähköinen soutulaite.

Valmistajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja kuntopyörien valmistajia ovat suomalainen Tunturi ja saksalainen Kettler. Tunturi aloitti kuntopyörien valmistuksen vuonna 1969. Se sai seuraavalla vuosikymmenellä patentteja kuntopyörien kehittämisestä.[2] Sen 1980-luvulla valmistama aiempia laadukkaampi mekaaninen kuntopyörä tunnetaan nykyään retrotuotteena[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]