Eräs rakkaustarina

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eräs rakkaustarina
En kärlekshistoria
Ohjaaja Roy Andersson
Käsikirjoittaja Roy Andersson
Säveltäjä Björn Isfält
Kuvaaja Jörgen Persson
Leikkaaja Kalle Boman
Pääosat Ann-Sofie Kylin
Rolf Sohlman
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ruotsi
Tuotantoyhtiö Europa Film
Ensi-ilta 24. huhtikuuta 1970 (Ruotsi)
12. helmikuuta 1971 (Suomi)
Kesto 115 min
Alkuperäiskieli ruotsi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Eräs rakkaustarina (En kärlekshistoria) on Roy Anderssonin 1970 ohjaama ruotsalainen romanttinen nuorisoelokuva. Päärooleissa Ann-Sofie Kylin ja Rolf Sohlman esittävät kahta nuorta, melkein lasta, jotka ovat toistensa ensimmäinen tyttö- ja poikaystävä. Tšekkoslovakian uuden aallon inspiroima elokuva merkitsi Anderssonille taiteellista läpimurtoa ja muodostui melkoiseksi menestykseksi niin Ruotsissa kuin ulkomaillakin. Nyttemmin se on saavuttanut klassikkoaseman teinirakkauden kuvausten joukossa.

Elokuva oli Ruotsin ehdokas 43. Oscar-gaalaan parhaaksi ei-englanninkieliseksi elokuvaksi, mutta ei tullut nimetyksi kisaan.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roy Andersson oli juuri valmistunut elokuvakoulusta ja tehnyt kaksi lupaavaa lyhytelokuvaa ja 48-minuuttisen lopputyön, kun hänelle annettiin tilaisuus ohjata Eräs rakkaustarina. Oli poikkeuksellista uskoa näin suuri hanke niin kokemattomalle tekijälle. Kuvaukset kestivät 16:nnesta kesäkuuta 26:nteen elokuuta vuonna 1969.[1]

Kuvauspaikkoina olivat muun muassa Svartsjön linna Ekerössä, Bellevueparken ja Norrbackagatan Tukholmassa sekä Stora Essingen.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriitikko Helena Yläsen mukaan ohjaaja sijoittaa hyvin taitavasti valaistuksen, kuvakoon ja muiden teknisten keinojen avulla lapset ja heidän vanhempansa aivan kuin samanaikaisiin ja jopa sisäkkäisiin maailmoihin, joissa vallitsee erilainen ajantaju ja erilaiset säännöt. Siinä missä lasten maailmassa vallitsee vapaus ja luottamus, tuntuu aikuisten maailmassa aina olevan seinä vastassa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Press reaction and commentary (Svenska filminstitutet) (ruotsiksi)
  2. Helena Ylänen: James Deanista Kati Outiseen eli viisi elokuvaa nuoruudesta. Lasipalatsi-lehti, 2009, nro 3, s. 17.