Epi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Epi
Epin kartta
Epin kartta

Vanuatu - Epi.PNG

Maantiede
Saariryhmä Uudet-Hebridit
Merialue Tyyni valtameri
Vesialue Korallimeri
Pinta-ala 444 km²
Korkein kohta Mont Povare, 833 m
Valtio
Valtio Vanuatu
Maakunta Shefa
Väestö
Väkiluku 3 035
Suurin kaupunki Ringdove

Epi (myös Épi, aikaisemmin Tasiko tai Volcano Island) on saari Shefan maakunnassa Vanuatussa. Sen pinta-ala on 444 km2. Saari on tuliperäinen. Epin korkeimman kohdan Mont Povaren korkeus on 833 m merenpinnasta. Saarella on myös mustia (tuliperäisiä) hiekkarantoja ja kolme pienehköä järveä.

Kielet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarella puhutaan lukuisia austronesialaisiin kieliin kuuluvia kieliä: bieria etelässä, maii lounaassa, baki lännessä, bierebo luoteessa, lamenu saaren luoteiskärjessä ja lewo idässä. Kielillä on puhujia muutamasta henkilöstä joihinkin satoihin.

Elinkeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa saarella asuvista ihmisistä saa elantonsa maataloudesta. Aikaisemmin saarella oli paljon suuria tiloja, joissa tuotettiin kookospähkinöitä ja kopraa. Nykyään tilat ovat pienempiä, paitsi suuret plantaasit Valesdirissä, jossa tuotetaan kopraa, pihvilihaa ja kavajuurta. Pienemmillä tiloilla tuotetaan pääasiassa maapähkinöitä ja kavajuurta. Myös kalastus on tärkeä elinkeino.

Kulkuyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarella on kaksi lentokenttää, Lamens Bayssa ja Valesdirissä. Saarelle pääsee myös laivalla. Saarella on teitä, mutta autoja on vain muutama.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]