Englannin ja Arojen valtioliiton sota

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Englannin ja Arojen valtioliiton sota
Osa Brittien siirtomaasotia Afrikassa 1900–1915
Päivämäärä:

19011902

Paikka:

Etelä-Nigeria

Lopputulos:

Arojen valtioliiton tuhoutuminen

Osapuolet

Iso-Britannia

Arojen valtioliitto

Vahvuudet

noin 1 600 sotilasta ja 2 100 kantajaa

5 000–10 000 soturia ja siviiliä

Tappiot

400 kantajaa, muutama haavoittunut sotilas

ei tiedossa

Englannin ja Arojen valtioliiton sota käytiin vuosina 1901–1902, ja siinä oli kyse aro-heimon turhautumisesta eurooppalaisten vallan kasvuun Afrikassa.

Taustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arojen valtioliitto oli voimakas afrikkalainen valtioliitto, joka hallitsi osia Nigeriasta ja Kamerunista. Valtioliitto oli kuitenkin heikkenemässä eurooppalaisten tultua alueelle, ja maan hallitseva kansa arot päätti ryhtyä toimiin kolonisteja vastaan. Arot ryhtyivät tekemään hyökkäyksiä kristittyjen ja Britannian liittolaisheimojen kimppuun 1901. Hyökkäykset johtivat brittien väliintuloon.

Sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Britit olivat suunnitelleet hyökkäystä jo vuodesta 1899 ja saivat arojen hyökkäyksistä syyn itse käydä arojen kimppuun. Brittien puolella taisteli paljon arojen vallan alla olevia heimoja ja kristittyjä. 28.10.1901 H. F. Montanaro johti joukkonsa hyökkäileviä aroja vastaan ja voitti heidät. Arojen liitto hajosi seuraavana vuonna 1902.

Seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arojen johtajat otettiin kiinni ja vangittiin tai hirtettiin. Arojen harjoittama orjakauppa ja ihmisten uhraaminen loppuilähde?. Britit eivät kuitenkaan saaneet Nigeriaa heti haltuunsa, sillä muutamat aro-ryhmittymät tekivät edelleen vastarintaa.