Encyclopaedia of Islam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Encyclopaedia of Islamin toinen painos kirjaston hyllyllä.

The Encyclopaedia of Islam (lyh. EI) on islamilaisen maailman tutkimukseen keskittynyt moniosainen tietosanakirja ja hakuteos. Sitä pidetään tutkimusalansa englanninkielisenä perushakuteoksena. Sen ensimmäinen painos julkaistiin 1913-1938 ja toinen 1954-2005. Kolmannen painoksen tekeminen aloitettiin vuonna 2007.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisijansa Brillin mukaan Encyclopaedia of Islam sisältää artikkeleita tunnetuista muslimeista, heimoista ja dynastioista, ammattikunnista ja tieteistä, poliittisista ja uskonnollisista instituutioista; eri maiden maantieteestä, kansallisuuksista, kasvistosta ja eläinkunnasta; tärkeimpien kaupunkien ja asutuskeskusten topografiasta ja monumenteista. Maantieteellisessä ja historiallisessa laajuudessaan se käsittää vanhan arabi-islamilaisen valtakunnan sekä Iranin, Keski-Aasian, Intian ja Indonesian niemimaan, Osmanien valtakunnan ja kaikki muut islamilaiset maat.[1]

Jokaisen artikkelin kirjoittajaksi on valikoitu sen sisältämän aihepiirin tunnustettu asiantuntija. Toista painosta laadittaessa osoitettiin erityistä huomiota taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin. On kuitenkin huomattava, etteivät kaikki artikkelit välttämättä sisällä viimeisimmän tutkimuksen julkituomia tietoja, koska moniosaisen toisen painoksen kirjoittaminen ja julkaiseminen kesti yli 40 vuotta. Tästä huolimatta toinen painos on säilyttänyt asemansa aihepiirinsä englanninkielisenä perushakuteoksena. Artikkelit ovat laatijoidensa allekirjoittamia ja niihin on sisällytetty aihepiiriä koskeva lähdekirjallisuusluettelo. Osa artikkeleista on lyhyitä sanakirjakuvauksia ja osa suurempia tutkimusta muistuttavia kokonaisuuksia, ja joissakin tapauksissa artikkeli voi olla paras saatavilla oleva aihepiiriään koskeva englanninkielinen julkaisu.

Painokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen painos (EI1) kirjoitettiin kansainvälisen tiedeakatemioiden yhteistyöorganisaation Union Académique Internationalen sekä Leidenin yliopiston valvomana. Sen esikuvana toimi Pauly–Wissowana tunnettu suuri klassisen antiikin tietosanakirja Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, jonka julkaiseminen oli aloitettu vuonna 1893. Ensimmäisen painoksen julkaisi hollantilainen E. J. Brill vuosien 1913-1938 aikana ja siihen kuului neljä osaa. Ensimmäinen painos julkaistiin englannin lisäksi myös saksaksi ja ranskaksi.

Ensimmäisestä painoksesta julkaistiin lyhennetty versio Shorter Encyclopaedia of Islam (SEI) vuonna 1953.

Toisen painoksen (EI2) ensimmäinen osa julkaistiin 1954 ja viimeinen 2005, joskin hakemistoja on julkaistu vuoteen 2009 saakka.[2] Myös toisen painoksen julkaisija on Brill, joka on profiloitunut kansainväliseksi ja akateemiseksi humanistisia ja yhteiskuntatieteitä käsittelevien teosten julkaisijaksi.

Kolmannen painoksen (EI3) julkaiseminen aloitettiin vuonna 2007. Se on julkaistu verkossa online-palveluna, jota täydennetään neljä kertaa vuodessa. Laajuudeltaan kolmas painos pyrkii käsittelemään 20. vuosisadan islamilaista maailmaa kattavasti, maantieteellisesti se painottuu tutkimaan kaikkia alueita, joissa islam on ollut tai on yhä merkittävä tai määräävä tekijä yhteiskunnassa, sekä huomioimaan myös eri puolilla maailmaa olevat muslimivähemmistöt. Se pyrkii myös käsittelemään aiheitaan laajasti sekä yhteiskunnallisista että humanistisista näkökulmista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Encyclopaedia of Islam Brill.com. Viitattu 4.7.2016
  2. Series details Brill.com. Viitattu 4.7.2016.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Encyclopaedia of Islam

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]