Empanada

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Espanjalaisia empanadoja.

Empanada on perinteinen espanjalainen ja eteläamerikkalainen leivonnainen, joka on periaatteessa piirakka, joka on täytetty erilaisilla täytteillä. Empanadat ovat erittäin suosittuja Latinalaisessa Amerikassa.

Empanadan valmistusprosessi alkaa piirakkaleivän valmistamisesta, joka on tehty vehnäjauhoista, vedestä, suolasta ja öljystä. Tämän jälkeen täytteet lisätään leivän sisälle ja reunat suljetaan tiiviisti. Empanadan täytteet vaihtelevat maittain ja kulttuurista toiseen, ja ne voivat sisältää erilaisia liha- ja kasvistäytteitä. Yleisimmät täytteet ovat porsaanliha, naudanliha, sienet, kana, kasvikset kuten paprika, sipuli ja tomaatti sekä juusto. Empanada paistetaan tai friteerataan, kunnes se on kultainen ja rapea.

Empanadan historia juontaa juurensa Espanjaan, jossa se on tunnettu jo vuosisatoja. Sen oletettu alkuperämaa on Galicia. Ensimmäinen todettu maininta leivoksesta on vuodelta 1520, katalaaninkielisestä reseptikirjassa Libre del Coch.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Empanadas Myllyn Paras. Viitattu 1.2.2023.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.