Elvira Madigan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee todellista henkilöä. Muista merkityksistä on täsmennyssivulla Elvira Madigan.
Elvira Madigan eli Hedvig Jensen.

Elvira Madigan, oikea nimi Hedvig Antoinette Isabella Eleonore Jensen (4. joulukuuta 1867 Flensborg (saks. Flensburg), Schleswig-Holstein silloisessa Preussissa (Saksa) – 19. heinäkuuta 1889 Nørreskov, Tåsinge, Tanska) oli tanskalainen sirkustaiteilija: hän oli nuorallatanssija, taitoratsastaja, jonglööri ja tanssija.

Nykyisin Elvira Madigan tunnetaan suhteestaan aateliseen rakuunaluutnanttiin Sixten Sparreen. Heidän kuolemansa herätti suurta huomiota, ja sitä käsitteli muiden joukossa Johan Lindström Saxon suurta suosiota saaneessa laulussaan, joka alkaa sanoilla "Sorgeliga saker hända".[1]

Yhteisestä sopimuksesta Sparre ampui ensin Madiganin, sitten itsensä. Madiganin taskusta löytyi ruotsin, tanskan, norjan ja saksan sekakielellä kirjoitettu runo, joka on käännetty nykyruotsiksi:

En droppe föll i vattnet,
förklingade blott sakta.
Och stället där den föll
omringades från krets till krets.
Vad var det som där föll?
och var’från kom den?
Det var ett liv blott,
och blott en död som kom
för att vinna sig ett spår.
– – –
† Nu vilar vattnet åter.
Hedvig

Elvira Madiganin ja Sixten Sparren hauta Landetin hautausmaalla, muotoiltu uudestaan vuonna 2013.

Laajalle levinneestä rakkaustarinasta tuli romanttisen rakkauden vertauskuva. Moralistinen ja viihdyttävä tarina kuvasi sirkusprinsessaa, jota piiritti aatelismies. Suosiota saaneesta tarinasta tehtiin lauluja ja runoja, ja siitä kerrottiin lehdissä.[2] Klas Grönqvist on kirjassaan En droppe föll – En bok om Elvira Madigan (2013) esittänyt Sparren sairastaneen kaksisuuntaista mielialahäiriötä, sillä hän oli tuhlannut järjestelmällisesti omaisuutensa ja oli veloissa; hän oli irtaantunut perheestään ja asemaansa liittyvistä arvoista, ja suhdetta sirkustaiteilijaan pidetään sairauden ilmentymänä. Kathinka Lindhe puolestaan arvioi hänet kirjassaan Sorgeliga saker hände: Elvira Madigan, Sixten och mig narsistiseksi persoonallisuudeksi.

Elvira Madigan kulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Åke Ohberg on ohjannut tarinasta vuonna 1943 ensimmäisen elokuvaversion Elvira Madigan, jossa pääosia näyttelevät hän itse ja Eva Henning. Sixten Sparren jälkeläisten painostuksesta etunimeksi tuli Christian.

Bo Widerbergin elokuvassa Elvira Madigan (1967) pääosia näyttelevät Pia Degermark ja Thommy Berggren. Samana vuonna myös tanskalainen Poul Erik Møller Pedersen teki aiheesta 65-minuuttisen elokuvan, jossa Anne Mette Michelsen näyttelee Elvira Madigania[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Madigan, Elvira Nordisk familjebok, 1951–1955 års upplaga, osa.14 palsta 331
  2. Sveriges radio, 19 januari 2015
  3. Elvira Madigan Det Danske Filminstitut. Viitattu 12.2.2024.

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Johan Lindström Saxon, Elvira Madigans kärlekssaga och hur visan om henne kom till (1932).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Elvira Madigan