Elsa Laula Renberg

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Elsa Laula Renberg

Elsa Laula Renberg (alun perin Elsa Laula, syntyi 29. marraskuuta 1877 Tärnaby, Ruotsi ja kuoli 22. heinäkuuta 1931 tuberkuloosiin Mosjøen, Norja) oli saamelainen aktivisti ja poliitikko. Renberg oli kotoisin ja varttui porosaamelaisperheessa Ruotsin puolella eteläsaamelaisten alueella lähellä Dikanäsia. Hänen isänsä, Lars Thomasson Laula, oli Norjan Susendalista kotoisin ja hänen äitinsä oli Kristina Josefina Larsdotter.

Elsa Laula valmistui kätilöksi Tukholmassa, jossa asuessaan hän oppi yhdistystöistä. Valmistuttuaan hän palasi kotiseudulleen, josta hän sitten lähti taas mentyään naimisiin Norjan puolelta olevan porosaamelaisen Thomas Renbergin kanssa vuonna 1908. Tällä kertaa hän muutti perheineen Nordlandin Vefsniin. Elsa ja Thomas saivat yhteensä 6 lasta. Elsa kuoli 54-vuotiaana tuberkuloosiin Brønnøyssa.

Elämä vai kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1904 Elsa Laula Renberg kirjoitti ja kustansi 30-sivuisen kirjasen nimeltä Infør lif eller död? Sanningsord i de Lappska förhållandena. Kirjasessa hän käsitteli saamelaislasten kouluasioita, saamelaisten äänioikeuksia, saamelaista maanomistusoikeuksia ja saamelaisyhdistysten asioita. Hän on ensimmäinen saamelaisnainen, joka on julkaissut kirjoituksiaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.