Elsa Laula Renberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elsa Laula Renberg

Elsa Laula Renberg (29. marraskuuta 1877 Tärnaby, Ruotsi22. heinäkuuta 1931 Mosjøen, Norja) oli saamelainen aktivisti ja poliitikko. Renberg oli kotoisin ja varttui porosaamelaisperheessa Ruotsissa puolella eteläsaamelaisten alueella lähellä Dikanäsia. Hänen isänsä oli Norjan Susendalista kotoisin ollut Lars Thomasson Laula ja äiti Kristina Josefina Larsdotter.[1]

Elsa Laula valmistui kätilöksi Tukholmassa, jossa asuessaan hän oppi yhdistystöistä. Valmistuttuaan hän palasi kotiseudulleen, josta Laula sitten lähti taas mentyään naimisiin Norjan puolelta olevan porosaamelaisen Thomas Renbergin kanssa vuonna 1908. Tällä kertaa hän muutti perheineen Nordlandin Vefsniin. Elsa ja Thomas saivat yhteensä kuusi lasta. Elsa kuoli 54-vuotiaana tuberkuloosiin Brønnøyssa.

Vuonna 1904 Elsa Laula Renberg kirjoitti ja kustansi 30-sivuisen kirjasen nimeltä Infør lif eller död? Sanningsord i de Lappska förhållandena. Kirjasessa hän käsitteli saamelaislasten kouluasioita, saamelaisten äänioikeuksia, saamelaista maanomistusoikeuksia ja saamelaisyhdistysten asioita. Hän on ensimmäinen saamelaisnainen, joka on julkaissut kirjoituksiaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elsa Laula – en kvinnlig samisk pionjär - Sametinget Sametinget. Viitattu 23.10.2019. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.