Élisabeth Vigée Le Brun

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Elisabeth Vigée-Lebrun)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Élisabeth Louise Vigée Le Brun
Omakuva olkihatussa, 1782.
Omakuva olkihatussa, 1782.
Syntynyt 16. huhtikuuta 1755
Pariisi, Ranska
Kuollut 30. maaliskuuta 1842
Pariisi, Ranska
Kansallisuus ranskalainen
Ala maalaustaide, muotokuvat
Taidesuuntaus rokokoo, uusklassismi
Signeeraus Vigée-Lebrun-Signature.png

Marie Louise Élisabeth Vigée Le Brun (16. huhtikuuta 1755 Pariisi, Ranska30. maaliskuuta 1842 Pariisi, Ranska) oli merkittävä ranskalainen taidemaalari, ja häntä pidetään 1700-luvun kuuluisimpana naistaidemaalarina. Hänen tyyliään pidetään yleensä rokokoona, ja siinä on pyrkimystä myös uusklassismin suuntaan. Häntä ei voida kuitenkaan pitää puhtaasti uusklassisena, sillä hän loi enimmäkseen muotokuvia eikä historiamaalauksia. Palvellessaan kuningatar Marie Antoinettea hovin muotokuvamaalarina, hänen työnsä ovat värivalintojen ja tyylin suhteen puhdasta rokokoota.[1]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän syntyi Pariisissa taidemaalariperheeseen ja aloitti maalaamisen jo hyvin nuorena. Varhaisteini-iässä hän jo maalasi muotokuvia ammattimaisesti. Sen jälkeen kun hänen studionsa takavarikoitiin koska hänellä ei ollut lupaa ammatin harjoittamiseen hän haki Académie de Saint Luc’iin, joka esitteli mielellään hänen töitään taidesalongissaan. 25. lokakuuta 1774 hänestä tuli Académie de Saint Luc’in jäsen.

Vuonna 1776 hän meni naimisiin Jean Baptiste Pierre Lebrun’in kanssa, joka oli taidemaalari ja taidekauppias. Hän maalasi useiden aikakautensa aatelisten muotokuvia ja kun hänen maineensa kasvoi hänet kutsuttiin Versaillesin palatsiin maalaamaan kuningatar Marie Antoinetten muotokuvan. Kuningatar oli niin tyytyväinen maalaukseen, että Vigée Le Brunilta tilattiin usean vuoden ajan lukuisia kuningattaren, hänen lastensa ja muiden kuningasperheen jäsenten muotokuvia.

Vuonna 1781 hän lähti miehensä kanssa kiertomatkalle Flanderiin ja Alankomaihin, missä flaamilaisten mestareiden teokset innoittivat häntä kokeilemaan uudenlaisia maalaustekniikoita. Siellä ollessaan hän maalasi joukon aateliston muotokuvia, mukaan lukien Nassaun prinssin, tulevan kuningas Vilhelm I:n muotokuvan.

31. toukokuuta 1783 Élisabeth Vigée Le Brun hyväksyttiin Ranskan Académie Royale de Peinture et de Sculpturen jäseneksi historiallisten allegorioiden maalaajana. Myös Adélaïde Labille-Guiard hyväksyttiin jäseneksi samana päivänä. Vigée Le Brunin jäsenyyttä vastustivat päätöksentekijöinä olevat miehet sillä (teko)syyllä, että hänen miehensä oli taidekauppias, mutta lopulta Ranskan kuningas Ludvig XVI kumosi päätöksellään vastustuksen, sillä Marie Antoinette painosti miestään hyväksymään jäsenyyden.

Marie Antoinette, 1783.

Sen jälkeen kun Ranskan kuninkaalliset oli vangittu Ranskan vallankumouksen johdosta Vigée Le Brun pakeni Ranskasta ja työskenteli joitakin vuosia Italiassa, Itävallassa ja Venäjällä, missä hänen kokemuksensa aristokraattisista asiakkaista oli yhä käyttökelpoinen. Roomassa kriitikot ylistivät hänen maalauksiaan ja hänet valittiin Rooman Accademia di San Lucaan. Venäjällä aatelisto otti hänet vastaan ja hän maalasi Katariina Suuren perheestä muotokuvia. Venäjällä ollessaan Vigée Le Brunista tehtiin Pietarin taideakatemian jäsen.

Keisari Napoleon I:n aikana hänet toivotettiin tervetulleeksi Ranskaan. Hän vieraili myös Englannissa maalaten usean aatelisen muotokuvan ja vieraili myös Sveitsissä.

Hän julkaisi vuosina 1835 ja 1837 muistelmansa, jotka ovat merkittävä kuvaus taideopetuksesta kuninkaallisten taideakatemioiden hallitseman aikakauden loppupuolella.

Hyacinthe-Gabrielle Roland, 1791.

Hän oli vielä viisissäkymmenissä hyvin aktiivinen maalari ja osti talon Louveciennes’ista, Île-de-Francesta, ja eli siellä kunnes Preussin armeija otti talon haltuunsa vuoden 1814 sodassa. Hän pysytteli Pariisissa aina 30. maaliskuuta 1842 tapahtuneeseen kuolemaansa asti, jolloin hänen ruumiinsa vietiin Louveciennes'iin ja haudattiin hänen vanhan kotitalonsa lähellä olevalle hautausmaalle.

Hänen hautakivessään lukee ”Ici, enfin, je repose ...” ”Täällä, viimeinkin, minä lepään ...”.

Élisabeth Vigée Le Brunia pidetään 1700-luvun merkittävimpänä naistaiteilijana. Häneltä jäi jälkeen 660 muotokuvaa ja 200 maisemamaalausta. Yksityiskokoelmien lisäksi hänen töitään on Euroopan ja Yhdysvaltojen merkittävimmissä museoissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Muuan äiti ja hänen tyttärensä. Helsingin kaiku : kuvallinen viikkolehti, 10.12.1904, nro 49-50, s. 20-21. Kansalliskirjasto Viitattu 21.07.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Élisabeth Vigée Le Brun.