Elisabeth Becker

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stutthof-oikeudenkäynti. Eturivissä syytetyt naisvartijat Elisabeth Becker, Gerda Steinhoff, Wanda Klaff; takarivissä Erna Beilhardt, Jenny-Wanda Barkmann.

Elisabeth Becker (20. heinäkuuta 19234. heinäkuuta 1946) oli saksalainen keskitysleirivartija ja SS-nainen.

Becker oli syntynyt Neuteichissa (Nowy Staw) Puolassa saksalaisperheeseen. Vuonna 1936 hän liittyi kansallissosialistiseen BDM- (Saksan tyttöliitto) -järjestöön. Vuonna 1938 hän ryhtyi keittäjäksi Danzigissa. Vuonna 1939 saksalaiset saapuivat vapaakaupunkiin. Becker meni vuonna 1940 töihin Dokendorf-nimiseen yritykseen Neuteichiin, missä oli töissä vuoteen 1941, kunnes ryhtyi maatalousalan apulaiseksi Danzigissa seuraavana vuonna.

Becker saapui Stutthofiin 5. syyskuuta 1944 aloittaakseen koulutuksensa naisvartijaksi (Aufseherin}. Hän työskenteli myöhemmin Stutthofin naistenleiri SK-III:ssa. Siellä hän itse valitsi naisia ja lapsia kaasukammioihin lähetettäviksi. Becker pakeni leiristä 15. tammikuuta 1945 ja meni kotiinsa Neuteichiin. 13. huhtikuuta Puolan poliisi pidätti hänet ja hänet vangittiin odottamaan oikeudenkäyntiä. Stutthof-oikeudenkäynti, jossa vastaajina oli viisi entistä SS-naista ja useita kapoja, alkoi Danzigissa 31. toukokuuta 1946. Becker tuomittiin kuolemaan.

Becker lähetti useita kirjeitä Puolan presidentille Bolesław Bierutille ja anoi armoa väittäen etteivät hänen tekonsa olleet yhtä vakavia kuin Gerda Steinhoffin tai Jenny-Wanda Barkmannin. Armoa ei annettu, ja hänet hirtettiin julkisesti 4. heinäkuuta 1946 Biskupia Gorkan kukkulalla yhdessä eräiden muiden SS:n henkilökuntaan kuuluvien ja kapojen kanssa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]