Elisabet Fjodorovna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elisabet Fjodorovna
Venäjän suuriruhtinatar
Hessenin prinsessa
Syntynyt Elisabeth Alexandra Luise von Hessen-Darmstadt und bei Rhein
1. marraskuuta 1864
Darmstadt, Hessen, Saksan liitto
Kuollut 18. heinäkuuta 1918 (53 vuotta)
Alapajevsk, Neuvosto-Venäjä
Hautapaikka Jerusalem, Israel[1]
Puoliso Sergei Aleksandrovitš
(vih. 1884; k. 1905)
Suku Romanov (avioliiton kautta)
Hessen
Isä Ludvig IV
Äiti Alice
Uskonto ortodoksisuus, aiemmin luterilaisuus

Elisabet Fjodorovna (ven. Елизавета Фëдоровна, Jelizaveta Fjodorovna, synt. Elisabeth Alexandra Luise; 1. marraskuuta 1864 Darmstadt, Hessen18. heinäkuuta 1918 Alapajevsk, Neuvosto-Venäjä) oli Hessen-Darmstadtin prinsessa ja avioliiton kautta venäläinen suuriruhtinatar. Hänen puolisonsa, suuriruhtinas Sergei Aleksandrovitš, oli keisari Aleksanteri II:n poika. Elisabetin sisar puolestaan oli Venäjän viimeisen keisarin Nikolai II:n puoliso keisarinna Aleksandra Fjodorovna.

Nuoruudessaan prinsessa Elisabetiä pidettiin yhtenä Euroopan kauneimmista naisista ja hänellä oli paljon ihailijoita, joihin lukeutui myös tuleva Saksan keisari Vilhelm II.

Elisabet avioitui suuriruhtinas Sergei Aleksandrovitšin kanssa Pietarissa vuonna 1884 ja otti nimen Elisabet (Jelizaveta) Fjodorovna. Hän kääntyi ortodoksiseen uskoon vuonna 1891. Vuodesta 1892 he asuivat Moskovassa, jonka kenraalikuvernööriksiSergei Aleksandrovitš oli nimitetty, ja kesäisin sen lähistöllä Iljinskin palatsissa. Heillä ei ollut omia lapsia, mutta he toimivat Sergein veljenpojan ja -tyttären, Dmitri Pavlovitšin ja Maria Pavlovnan kasvatusvanhempina näiden isän ollessa maanpaossa.

Elisabet Fjodorovna nunnana

Elisabetin puoliso suuriruhtinas Sergei Aleksandrovitš kuoli salamurha-attentaatissa Moskovan Kremlissä vuonna 1905.

Suruajan jälkeen Elisabet Fjodorovna muutti elämänsä, myi omaisuutensa ja omistautui köyhien ja kärsivien auttamiselle. Hän perusti Moskovaan Martan ja Marian naisluostarin, jonka yhteydessä oli myös sairaala ja orpokoti, ja toimi itse sen abbedissana.

Lokakuun vallankumouksen jälkeen Elisabet Fjodorovna kuljetettiin Uralille yhdessä eräiden muiden keisarin sukulaisten kanssa. Hänet ja hänen seuranaan ollut nunna surmattiin Alapajevskin kaupungin läheisessä metsässä 18. heinäkuuta 1918, samassa yhteydessä kuin suuriruhtinas Sergei Mihailovitš, ruhtinaat Ioann Konstantinovitš, Konstantin Konstantinovitš ja Igor Konstantinovitš sekä runoilija Vladimir Palei. Sergei Mihailovitšia lukuun ottamatta heidät haudattiin elävinä kaivoskuiluun.[2]

Ortodoksisessa kirkossa suuriruhtinatar Elisabet Fjodorovnaa kunnioitetaan nykyään uusmarttyyrinä ja pyhänä.

  1. Prince William Visits Great-grandmother’s Tomb in Jerusalem on Last Leg of Royal Visit Haaretz. Viitattu 4.4.2022. (englanniksi)
  2. Richard Pipes: The Russian Revolution 1899–1919, s. 779–780. The Harvill Press 1990.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.