General Dynamics Electric Boat

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Electric Boat)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

General Dynamics Electric Boat (GDEB) on monialayritykseen General Dynamics Corporationiin kuuluva laivanrakennusyritys. Se on ollut Yhdysvaltain laivaston tärkein sukellusveneiden toimittaja jo sata vuotta ja samalla luonut perustan usean muun valtion sukellusvenetuotannolle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1899 yhdysvaltalainen Isaac Rice perusti Electric Boat Companyn valmistamaan John Philip Hollandin suunnittelemia vedenalaisia aluksia eli sukellusveneitä, joita tehtiin Lewis Nixonin hallinnoimalla Crescent Shipyardilla Elizabethissa New Jerseyssä.

Ensimmäinen telakan valmistama sukellusvene oli Holland VI, joka nimettiin myöhemmin USS Hollandiksi runkonumerolla SS-1. Alus oli 11. huhtikuuta 1900 ensimmäinen Yhdysvaltain laivaston käyttöön ottama sukellusvene ja sen onnistunut palvelus teki mahdolliseksi uuden mallin A- eli Plunger-luokan suunnittelun, jonka lähtökohtana oli telakan valmistama koealus Fulton. Onnistumisen myötä heräsi ulkomailla kiinnostus sukellusveneisiin ja John Hollandin viimeisimmät suunnitelmien lisenssit lunastettiin Britannian kuninkaalliselle laivastolle, Japanin keisarilliselle laivastolle, Venäjän keisarikunnan laivastolle ja Alankomaiden kuninkaalliselle laivastolle.

Ensimmäisen maailmansodan aikana yhtiö ja sen alihankkijat valmistivat Yhdysvaltain laivastolle 85 sukellusvenettä ja 722 sukellusveneidentorjunta-alusta. Sodan päätyttyä Yhdysvallat ei tilannut uusia sukellusveneitä ennen vuonna 1931 tilattua USS Cuttlefishiä. Toisen maailmansodan aikana yhtiö valmisti laivastolle 74 sukellusvenettä.

Vuonna 1952 yhtiö nimettiin General Dynamics Corporationiksi. Yhtiö osti vuotta myöhemmin Convairin, jolloin pääyhtiö piti nimen General Dynamics ja sukellusveneyksikkö palasi käyttämään nimeä Electric Boat.

Ensimmäisen yhtiön valmistama ydinkäyttöinen sukellusvene USS Nautilus laskettiin vesille tammikuussa 1954 ja ensimmäinen mannertenvälisin ohjuksin varustettu sukellusvene USS George Washington laskettiin vesille 1959. Myös Ohio-, Los Angeles-, Virginia- ja Seawolf-luokkien alukset valmistettiin yhtiön telakalla. Vuonna 2002 yhtiö aloitti USS Nautiluksen entisöinnin ennen aluksen museointia.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:General Dynamics Electric Boat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]