Elämänä pakotie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elämänä pakotie
Running on Empty
Ohjaaja Sidney Lumet
Käsikirjoittaja Naomi Foner Gyllenhaal
Tuottaja Griffin Dunne
Amy Robinson
Säveltäjä Tony Mottola
Kuvaaja Gerry Fisher
Leikkaaja Andrew Mondshein
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lorimar
Levittäjä Warner Bros.
Kesto 116 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Elämänä pakotie (Running on Empty) on Sidney Lumetin ohjaama yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 1988. Sen pääosia näyttelevät Christine Lahti, Judd Hirsch, Martha Plimpton ja River Phoenix.

Naomi Fonerin käsikirjoittamassa tarinassa liittovaltion poliisia FBI:tä on vuosia pakoillut, Vietnamin sotaa terroristitoiminnalla vastustanut pariskunta, joilla on teini-ikäinen ja nuorempi poika. Jatkuvasti asuinpaikkaa ja nimiään vaihtamaan joutunut perhe on uudessa tilanteessa, kun heidän lahjakas pianistipoikansa pääsisi Juilliard Schooliin opiskelemaan, mutta tämä tarkoittaisi heidän todellisen identiteettinsä paljastumista ja vanhempien pitkää vankilatuomiota.[1]

Perheen vanhempien hahmot pohjautuvat löyhästi The Weather Underground -aktivistiryhmän johtajaan Bill Ayersiin ja tämän vaimoon Bernadine Dohrniin[2].

 Christine Lahti  Annie Pope  
 Judd Hirsch  Arthur Pope  
 Martha Plimpton  Lorna Phillips  
 River Phoenix  Danny Pope  
 Jonas Arby  Harry Pope  
 L. M. Kit Carson  Gus Winant  
 Steven Hill  herra Patterson  

Käsikirjoittaja Foner sai elokuvasta Oscar-ehdokkuuden ja parhaan käsikirjoituksen Golden Globe -palkinnon, minkä lisäksi elokuva tuotti neljä muutakin Golden Globe -ehdokkuutta[3]. River Phoenix sai miessivuosastaan sekä Golden Globe- että Oscar-ehdokkuuden[1].

Video-oppaassa vuodelta 1994 Bello Romano piti elokuvaa koskettavana, hyvin näyteltynä ja rauhallisesti aiheeseensa paneutuvana draamana. Hän antoi elokuvalle kolme tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”hyvä”.[1] Helsingin Sanomien Mikael Fräntin mielestä Elämänä pakotie on herkkää kamarinäyttelemistä, jota säestää Gerry Fisherin eleetön kuvaus. Hän iloitsi, että Judd Hirsch saa kerrankin osoittaa lahjansa pääosan näyttelijänä ja kehui myös Phoenixia, Plimptonia ja erityisesti Christine Lahtea.[4]

  1. a b c ”Elämänä pakotie”, Video-opas 95, WSOY 1994.
  2. Ressner, Jeffrey: Ayers script hopes to gain from Obama Politico. 6.10.2008. Viitattu 31.10.2022.
  3. Running on Empty goldenglobes.com. Viitattu 30.10.2022.
  4. Fränti, Mikael: Radikaaliperhe pakosalla. Helsingin Sanomat, 15.7.1989, s. 15. Näköislehti (maksullinen).