Eläkerahasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eläkerahastojen suurimmat investointikohteet vuonna 2005.

Eläkerahasto tarkoittaa pääomaa, jonka eläkeyhtiö tai eläkelaitos on koonnut eläkkeiden maksamiseen. Järjestelmää nimitetään myös eläkevakuutukseksi. Rahasto saa varoja työeläkemaksuina vakuutettavilta ja heidän työnantajiltaan. Se myös maksaa eläkettä siihen oikeutetuille.

Rahasto on institutionaalinen sijoittaja, joka pyrkii sijoittamaan saamansa varat tuottaviin mutta melko riskittömiin kohteisiin tulevien eläkevastuiden kattamiseksi.[1] Tätä osaa varoista nimitetään rahastoiduksi pääomaksi eli eläkerahastoksi. Nykyisten eläkkeiden maksamiseen tarvitaan kuitenkin myös helposti rahaksi muutettavaa likvidiä pääomaa. Rahasto punnitsee tarkkaan, missä suhteessa se pitää likvidin ja sijoitetun pääomansa.[2] Monissa Euroopan maissa on yksi keskitetty eläkerahasto, esimerkiksi Norjan öljyrahasto eli valtiollinen sijoitusrahasto.[3] Se ei sijoita pääomaansa lainkaan Norjaan[4], jotta varat olisivat turvassa mahdolliselta Norjan talouden romahtamiselta.

Suomen työeläkeyhtiöiden sijoitusmahdollisuudet laajenivat 2007, kun vakavaraisuussääntöjä muutettiin ja riskisijoitukset tulivat mahdollisiksi. Säädösten mukaan varat on silti sijoitettava tuottavasti ja turvaavasti. Suomessa on useita vahvoja työeläkevakuutusyhtiöitä, suurimpina Ilmarinen ja Varma.[4]

  1. Työeläke.fi Sanasto, sana eläkerahasto Tallennettu 30.10.2013
  2. Christopher Pass & Bryan Lowes: Collins Dictionary of Economics, s. 399. Second Edition 1993. Glasgow: Harper Collins Publishers, 1993. ISBN 0 00 470372 3. (englanniksi)
  3. Suomi ja Norja tappelivat - Norjan talous voitti 11.9.2013. Yle uutiset. Viitattu 4.11.2013.
  4. a b Mika Peltonen: Suomeen sijoittaminen on eläkeyhtiön lempilaji. Haastateltavana Varman toimitusjohtaja Risto Murto.. STTK-lehti, 2013, nro 6, s. 6-9. Helsinki: STTK. ISSN 1237-9921.