Eläinten sataminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalojen satamista kuvaava kaiverrus vuodelta 1555

Eläinten sataminen on sääilmiö, jossa taivaalta sataa eläimiä. Sitä tiedetään esiintyneen silloin tällöin kautta historian. Tunnetaan myös muunlaisia outoja sateita, joissa on satanut jotain muuta kuin vettä. Ilmiö ei kuitenkaan ole yliluonnollinen, vaan osalle erikoisista sateista on löytynyt luonnollisia selityksiä.

Eläimet, joita putoaa taivaalta sadeveden mukana, ovat yleisimmin kaloja ja sammakoita, joskus lintuja. Joskus eläimet, erityisesti kalat, selviytyvät pudotuksesta, mistä päätellen ne eivät ole peräisin kaukaa. Useat sammakkojen satamista nähneet ovat kertoneet pudonneiden eläinten olleen kunnossa ja käyttäytyneen suhteellisen tavallisesti. Toisaalta joissakin tapauksissa eläimet ovat jäätyneet kuoliaiksi tai jopa ovat jääkimpaleiden sisällä. Näissä tapauksissa eläimet ovat luultavasti lentäneet korkealla, jossa lämpötila on ollut pakkasen puolella. Nostavan ilmavirtauksen on täytynyt olla hyvin voimakas. Ilmavirtausten rajuudesta kertoo se, että joskus ei sada kokonaisia eläimiä, vaan eläinten osia.

Eläinten satamisen kuvaili ensimmäisenä Plinius vanhempi ensimmäisellä vuosisadalla jälkeen ajanlaskun alun. Siitä lähtien ilmiö on kiehtonut ja kauhistuttanut ihmisiä. Ilmiön syynä on pidetty milloin jumalien, milloin taas maapallon ulkopuolisen elämän vaikutusta.

Trombin nostaman vesipatsaan mukana voi nousta myös kaloja

Eläinten satamisen uskotaan nykyisin johtuvan paikallisista pyörretuulista eli tornadoista ja trombeista, jotka "imevät" suurella voimalla ylöspäin. Niiden arvellaan jopa kiskovan vesieläimiä vedestä samalla, kun ne nostavat vesipatsaan. Pyörretuuleen joutunut eläin voi sopivissa olosuhteissa joutua yläilmakehään, ja kulkeutua pitkän matkan.

Erikoiset sateet ovat herättäneet paljon tieteellistä kiinnostusta. Viimeisen sadan vuoden aikana sateen mukana on tullut mm. omenia, herneitä, nauloja, saviastioiden palasia ja vaikeammin tunnistettavaa liejua, tahmaa ja hyytelöä.

Ohessa luetteloituna todistettuja sadeilmiöitä maailmalla:

  • Kuolleita hiiriä Norjan Bergenissä vuonna 1578.
  • Eläviä rupikonnia Ranskan Lalainissa vuonna 1794.
  • Eläviä käärmeitä Tennesseen Memphisissä Yhdysvalloissa vuonna 1877.
  • Eläviä simpukoita Saksan Pederbornissa vuonna 1892.
  • Rapuja Floridassa Yhdysvalloissa vuonna 1954.
  • Eläviä toukkia Meksikon Acapulcossa vuonna 1968.
  • Hiiliä Bournemouthissa Englannissa vuonna 1983.
  • Kaloja Lontoon East Hamissa toukokuussa 1984.
  • Hasselpähkinöitä Irlannin Dublinissa vuonna 1987.

Sinapinsiemensade iski erääseen taloon Southamptonissa Englannissa 12.2.1979 ja seuraavana päivänä samaan paikkaan satoi härkäpavun ja turkinpavun siemeniä. Kaikki oudot sateet eivät kuitenkaan ole olleet aitoja. Esimerkiksi Tennesseessä vuonna 1841 aidoksi väitetty lihasade paljastui myöhemmin tyytymättömien työntekijöiden tempuksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]